Bývalý šéf brněnských strážníků Přikryl po dlouhých odkladech nastoupil do vězení

Bývalý ředitel Městské policie Brno Jaroslav Přikryl nastoupil do bohunické věznice, aby si odpykal trest. Potvrdila to mluvčí věznice Dana Krejčířová. V minulosti soud Přikrylovi povolil dvakrát odklad kvůli jeho zdravotnímu stavu. Za mřížemi si má odpykat jeden a půl roku za to, že zahlazoval pokuty za dopravní přestupky známým a manipuloval s osobními daty lidí v evidenci městské policie.

Přikryl měl nastoupit do vězení už na konci září, ale žádal o další odklad. Žádost ale poslal soudu pozdě. Ve stanoveném termínu se k výkonu trestu v brněnských Bohunicích nedostavil. Podle informací České televize byl v té době hospitalizován ve Fakultní nemocnici Brno. Jenže Městskému soudu v Brně, ani věznici nedodal zdravotnickou dokumentaci a instituce tak nevěděly, proč nemohl k výkonu trestu nastoupit.

Další odklad Přikrylovi nevyšel

Přikrylovu lékařskou dokumentaci si posléze vyžádala věznice od jeho advokátky. Ta začátkem října řekla, že její klient podal žádost o odklad nástupu k výkonu trestu, kterou ale soud zamítl. Předtím mu již vyhověl při předchozích dvou žádostech.

Nakonec Přikryl k výkonu trestu nastoupil téměř o měsíc později. „Soudkyně v úterý odpoledne hovořila jak s ošetřujícím lékařem odsouzeného, tak s lékařem z Věznice Brno a konzultovala možnost převozu odsouzeného do výkonu trestu odnětí svobody. Bylo jí řečeno, že tomu fakticky nic nebrání,“ řekla mluvčí městského soudu v Brně Petra Hovorková.

Soudkyně vydala příkaz k převezení Jaroslava Přikryla ještě v úterý večer. „Odfaxovala ho příslušnému policejnímu oddělení,“ doplnila Hovorková. „Odsouzený byl večer převezen policií do vězení,“ potvrdila mluvčí věznice Dana Krejčířová.

Zajistil, aby jeho známí nemuseli platit pokuty

Bývalý šéf strážníků dostal trest za to, že dvaceti známým zahladil dopravní přestupky, aby nemuseli platit pokuty. Přikryl se také dopustil neoprávněného nakládání s osobními daty lidí. Dal si totiž zjistit z evidence policie případy, na kterých chtěl ukázat, že jeho postup při zahlazování pokut byl obvyklý.

Loni Přikryl neúspěšně podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Podal stížnost i k Ústavnímu soudu, kde chce dosáhnout zrušení odsuzujícího verdiktu. Ústavní soud ale zatím v této věci nerozhodl.