Exšéf strážníků Přikryl se snažil oddálit nástup do cely. Soud to zamítl

Další žádost bývalého ředitele brněnských strážníků Jaroslava Přikryla o odklad nástupu do vězení soud zamítl. Do věznice se měl dostavit v pátek, jenže nedorazil. Podle informací ČT je hospitalizovaný v brněnské Fakultní nemocnici. Věznice v Bohunicích ani Městský soud v Brně ale dosud neobdržely jeho zdravotnickou dokumentaci. Ani jedna z institucí tak neví, proč k výkonu trestu nemohl nastoupit. Za mřížemi si má Přikryl odpykat 1,5 roku za zahlazování pokut jeho známým.

Přikrylovu lékařskou dokumentaci si už vyžádala bohunická věznice od jeho advokátky. ČT zatím nemá zprávu, zda do věznice dorazila. Pokud by ji nemocnice nevydala, může si ji vyžádat soud a to prostřednictvím soudního znalce. Ten pak určí, zda došlo k výraznému zhoršení stavu odsouzeného, nebo zda je schopný výkonu trestu.

Poté, co ČT zveřejnila informaci, že je exšéf brněnských strážníků hospitalizovaný v nemocnici, se jeho advokátka odmítla redaktorovi ke zdravotnímu stavu Jaroslava Přikryla vyjádřit. Připomněla pouze, že podal žádost o odklad nástupu k výkonu trestu. Jenže soud v pondělí tuto žádost zamítl a Přikryl tak musí nastoupit do vězení.

Tím, že se Přikryl k výkonu trestu nedostavil, se vystavuje nebezpečí trestního stíhání pro maření výkonu úředního rozhodnutí a hrozí mu nový trest v řádu měsíců.

Jaroslav Přikryl stále nenastoupil do vězení (zdroj: ČT24)

Soud také může vydat příkaz k dodání do výkonu trestu. To by znamenalo, že policejní eskorta dopraví odsouzeného přímo do brněnské věznice. V jejím areálu je totiž také nemocnice a o většinu diagnóz se tady lékaři dokáží postarat. Ti ale dříve uvedli, že Přikrylovi nejsou schopni poskytnout potřebnou péči. Soudní rozkaz o převozu do věznice může padnout kdykoliv.

Ze zdravotních důvodů soud Přikrylovi nástup do vězení už dvakrát odložil. Jeho advokátka potvrdila, že další žádost o odklad souvisí s jeho špatným zdravotním stavem. Na špatný zdravotní stav poukazuje bývalý ředitel dlouhodobě. Letos na jaře údajně strávil několik týdnů v nemocnici.

Přikryl čeká na verdikt Ústavního soudu

Přikryla soud potrestal za to, že svým známým zahlazoval pokuty za dopravní přestupky a manipuloval s osobními daty lidí v evidenci městské policie. Podle soudu si z ní nechal vytáhnout případy, na nichž chtěl ukázat, že jeho postup při údajném zahlazování pokut byl běžný.

Loni podal bývalý šéf strážníků neúspěšné dovolání k Nejvyššímu soudu. Přikryl podal také stížnost k Ústavnímu soudu, kterým chce dosáhnout zrušení odsuzujícího verdiktu, ten zatím v jeho věci nerozhodl.