Budoucnost nemocnice v Sušici je stále nejistá. Město jedná s krajem o podmínkách převzetí

Budoucnost nemocnice v Sušici (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Sušici, kterou zřizuje město, se dlouhodobě potýká s problémy, především s nedostatkem lékařů. Kvůli tomu už před dvěma roky uzavřelo chirurgické oddělení a letos v lednu také internu. Novým jednatelem je od března místostarosta Karel Požárek (Sušická veřejnost). Nikdo jiný o funkci neměl zájem. Vedení Sušice teď jedná s krajem o tom, jestli by nemocnici nepřevzal.

Na interním oddělení, kde byl podstav, dali ke konci února výpověď další tři lékaři včetně primáře a jeho zástupce. Po roce v čele nemocnice ke konci února odešel i jednatel nemocnice Luděk Cibulka. 

Najít do sušické nemocnice nového ředitele se městu nepodařilo, funkci jednatele proto od začátku března převzal místostarosta Karel Požárek. Nemocnice se dlouhodobě potýká s problémy, chybí jí lékaři. V lednu muselo uzavřít interní oddělení. 

Město vedení hejtmanství navrhuje, aby měl kraj nemocnici v nájmu a provozoval ji. Město by peníze z nájmu dávalo do oprav budov. Plzeňský kraj by chtěl nemocnici převzít celou včetně budov, aby mohl například čerpat dotace.

Záložní plán

Město proto připravuje i záložní plán, jak by mohlo zdravotnické zařízení udržet. „Město jasně deklarovalo, že je připraveno, když Plzeňský kraj odmítne, nemocnici udržet. Je pro nás důležitá. Pak bychom ji transformovali na oddělení následné péče, oddělení jednodenní péče a byly by tam různé specializované ambulance. Zajišťovali bychom je sami nebo ve spolupráci s okolními nemocnicemi,“ vysvětlil nový jednatel nemocnice a místostarosta města Karel Požárek. 

Město doufá, že se jednodenní chirurgii podaří rozjet už od května, plán by mohly ale narušit další odchody zdravotnického personálu, především zdravotních sester.