Hladiny řek mohou znovu stoupat

Události: Úklid po silných bouřkách (zdroj: ČT24)

V Česku bude v noci na neděli opět pršet a řeky odvodňující Šumavu, Českomoravskou vrchovinu, Orlické hory či Jeseníky se podle meteorologů mohou rozvodnit. Hasiči v pátek vyjeli k 1200 případům souvisejícím s bouřkami. Nejvíce jich měli na Vysočině a v Jihomoravském a Ústeckém kraji. Některé domácnosti zůstávají dál bez proudu, postupně jich ale ubývá.

„Během sobotního (dnešního) večera a noci na neděli očekáváme od jihozápadu frontální vlnu doprovázenou intenzivními srážkami, které mohou být v kombinaci s očekávanými bouřkami velmi vydatné,“ upozornili meteorologové. Podle nich může v pásu od jižních Čech k severu až severovýchodu spadnout i kolem 40 milimetrů, v kombinaci s bouřkami ojediněle kolem 60 milimetrů srážek.

S ohledem na očekávaný déšť a vyšší nasycenost půdy a toků po předchozích srážkách současně nevyloučili, že některé z řek mohou dosáhnout i druhého povodňového stupně.

V neděli pak podle předpovědi přibude více slunce. „Předpokládáme, že převažovat už bude polojasno, ale opět bez oblačnosti to nebude. Zpočátku na severovýchodě bude až zataženo ještě ojediněle s doznívajícími přeháňkami a později odpoledne a večer očekáváme od západu přibývání oblačnosti až na oblačno,“ popsal meteorolog ČT Pavel Borovička.

Studio ČT24: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Hasiči zasahovali u 1200 případů

Českem se v pátek odpoledne a večer znovu prohnaly velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, nebezpečným větrem a kroupami. Hasičům výrazně přibylo výjezdů, zpočátku hlavně na Vysočině, jihu Moravy či ve středních Čechách.

V Krahulčí na Vysočině kvůli přívalovému dešti přetekl rybník na návsi a voda se dostala až do domů. Hasiči evakuovali tři lidi. „Zasažených je celkem zhruba patnáct až dvacet domů, kde byly zatopené většinou sklepy, garáže, jeden dům byl zatopený i v obytné části zhruba do metrové výšky,“ popsal starosta Pavel Líbal (nestr.).

Spadlé stromy také zranily dva lidi na jižní Moravě. Na několika místech vyvrácené stromy zastavily vlaky, laguny vody zase omezovaly provoz na silnicích. „Je pravděpodobné, že v průběhu dne budeme častěji vyjíždět na cyklostezky, kde už v pátek lidé nejezdili, a spadlé stromy tak odhalí až první cyklisté ráno,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Bouřky doprovázené vydatným deštěm a větrem se prohnaly i střední Moravou. Ve Zlínském kraji hasiči preventivně evakuovali děti z tábora ve Stříteži nad Bečvou na Vsetínsku. V Olomouckém i Zlínském kraji zasahovali do půlnoci u více než tří desítek událostí, poté již bouřky odezněly.

Také ve středních Čechách byla situace nejhorší v pátek vpodvečer, hasiči nejčastěji vyjížděli kvůli čerpání vody. Po 19:00 výjezdů výrazně ubylo. „Za celou noc jsme měli od pátečních 20:00 do sobotního rána 14 výjezdů,“ informoval mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. Šlo zejména o odstraňování popadaných stromů.

Kvůli zaplavení části kruhového objezdu na křížení dálnice D11 a silnice I/35 v Plotištích u Hradce Králové byly od pátečního večera do sobotního dopoledne uzavřené směry od Jičína do Hradce Králové, z Hradce Králové na Prahu a sjezd z D11 od Jaroměře. V Plotištích se rozvodnil potok Melounka. Hladina vody valící se po ulicích měla místy 30 až 50 centimetrů. „U některých domů, například dřevostaveb, budou škody zřejmě značné. U domů, kde voda vnikla do garáží či sklepů, budou menší,“ popsal mluvčí hasičů Zbyněk Voříšek. Od páteční půlnoci voda opadla.

V Ústeckém kraji šly v pátek velmi silné srážky v pásu od Teplicka přes Ústecko a Litoměřicko po Šluknovský výběžek. Spadlo od 30 skoro do 65 milimetrů vody. Hasiči vyjížděli v souvislosti s počasím ke 111 zásahům. V Čížkovicích na Litoměřicku voda strhla část silnice a provoz je omezený.

Obavy z noci měli obyvatelé Milonic na Vyškovsku – mají totiž čerstvou zkušenost s velkou vodou. Na začátku měsíce tam potok zaplavil část obce. Páteční bouřka ale nakonec byla o poznání menší.

Podle informací Českých drahSprávy  železnic kvůli podezření na podemletí trati dočasně nejezdí vlaky mezi Litoměřicemi a Úštěkem a kvůli popadaným stromům mezi Lovosicemi a Chotiměří nebo na jihu Čech mezi Dačicemi a Telčí.

Domácnosti bez elektřiny

Většinu poruch na dodávkách elektřiny, které vznikly v Česku při páteční bouřce, energetici opravili. Kolem poledne zůstávalo bez proudu posledních zhruba 260 míst na Vysočině a v Jihomoravském a Zlínském kraji. Původně jich společnost EG.D evidovala 12 500, sdělil mluvčí Lubomír Budný. Společnost ČEZ měla podle mluvčí Soni Holingerové v noci na sobotu bez proudu kvůli bouřce zhruba 4500 míst.

Další poruchy podle mluvčích nepřibývají a technici postupně odstraňují i ty zbývající. Technikům z ČEZ ráno zbývalo podle Holingerové ke zprovoznění kolem 1700 míst bez proudu, většina z toho byla na Frýdecko-Místecku a Ostravsku.

Bouřka ukončila festival

Organizátoři slovenského hudebního festivalu Pohoda po páteční silné bouři předčasně ukončili letošní ročník. Silný vichr provázející bouřku shodil jeden z velkých stanů a další poničil. Záchranáři na místě ošetřili 15 zraněných lidí. Podle českého ministerstva zahraničí byli na festivalu lehce zraněni i tři Češi.

Bouře, která se přehnala přes západ Slovenska, shodila stan Slovenské spořitelny, kde se v tu dobu podle svědků nacházely desítky až stovky účastníků. Podle serveru aktuality.sk slovenská policie zahájila kvůli zřícení stanu trestní stíhání pro podezření z obecného ohrožení. Na místě zasahovali zdravotníci i hasiči, po lidech pod plachtou pátrali se psem i termokamerou.