Silná bouřka přerušila festival Pohoda, strhla velký stan

Silná bouřka zasáhla slovenský hudební festival Pohoda, kde se zřítil jeden z velkých stanů. Uvedla to policie Trenčínského kraje, kde se festival koná. Záchranáři sdělili, že ošetřili dvanáct lehce zraněných osob. České ministerstvo zahraničí později uvedlo, že mezi nimi byli i tři Češi. Letošní ročník pořadatelé předčasně ukončili.

Oznámení o zřícení stanu dostaly slovenské záchranné složky po půl osmé večer. „Zásah záchranářů trvá. Zatím máme informace jen o lehce zraněných,“ uvedlo podle serveru Aktuality.sk večer slovenské operační středisko záchranářů. Později informovalo, že na místě ošetřili dvanáct lehce zraněných osob, které následně převezli do nemocnic v Trenčíně a Považské Bystrici. Jednalo se převážně o zranění hlavy a rukou.

Redaktor České televize Jakub Pacner jako účastník festivalu sdělil přímo z místa, že bouřka přišla velmi rychle. „Nikdo asi netušil, že bude až tak silná. Tak silnou bouřku jsem opravdu nezažil, jak lomcovala se stanem, kde jsme se ukryli. Nebyla šance, aby vydržel intenzivní déšť, vše pak bylo promáčené.“

Dodal, že po patnácti, dvaceti minutách, kdy vylezl s přáteli ven, viděli množství zničených stanů. V areálu byly povaleny mobilní toalety. Lidé pak místo houfně opouštěli. Mnoho aut však uvízlo v nepojízdné koloně.

Festival Pohoda zasáhla bouře (zdroj: ČT24)

Bouře a vítr nejhůře zasáhla stan Slovenské spořitelny, pod kterým se nacházelo pódium. „Byl jsme tam a stihnul se rozběhnout ven. Když spadla strana a roh, tak to vypadalo, že spadne celý stan,“ popsal situaci na místě jeden ze svědků.

Mezi zraněnými na slovenském hudebním festivalu Pohoda jsou tři Češi, sdělilo agentuře ČTK ministerstvo zahraničí. Při bouři utrpěli lehká zranění.

Letošní ročník pořadatelé předčasně ukončili. „Po důsledném zvážení časových možností kontroly bezpečnosti festivalových staveb jsme se rozhodli, že Pohodu 2024 musíme ukončit,“ píše se v prohlášení organizátorů festivalu. Kontrola podle nich může trvat až 24 hodin, což jim znemožňuje pokračovat v programu. Festival, který začal ve čtvrtek, měl původně trvat do soboty.