Česko čekají do pátku i tropické teploty a bouřky, na víkend se mírně ochladí

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Česko čeká několik velmi teplých dní až s tropickými teplotami, od středy možná také s intenzivními bouřkami. S víkendovým mírným ochlazením přijde déšť, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Jisté je, že bude obecně velmi teplo. Aktuálně to vypadá, že nejtepleji bude v úterý, čtvrtek a možná i v pátek, kdy mohou teploty stoupat v nížinách přes tropických třicet stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové. Tropickou noc, během níž teploty neklesnou pod dvacet stupňů Celsia, očekávají ze čtvrtka na pátek.

Zvýšený potenciál vzniku intenzivních bouřek bude podle ČHMÚ od středy do pátku. „Přesný průběh v rámci jednotlivých dnů je zatím nejasný, ale zdá se, že výrazné bouřky by mohly hrozit zejména ve středu v Čechách a následně během pátku v souvislosti se studenou frontou, která patrně uzavře období tropických teplot,“ napsali meteorologové.

Na víkend ČHMÚ předpovídá oblačno až zataženo, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami a ojediněle také bouřkami. Srážek bude koncem víkendu ubývat. Teploty budou přes den stoupat až k 25 stupňům Celsia, v sobotu na jihovýchodě až k 28 stupňům.