Česko čeká víkend s letními teplotami, v neděli mohou vystoupat až na 27 stupňů

V Česku bude o víkendu na začátek dubna nezvykle teplo, v sobotu teploty mohou vystoupat na 21 až 25 stupňů Celsia, v neděli meteorologové očekávají až 27 stupňů. Letní teploty pak mají vydržet i na začátku příštího týdne. Teď ve čtvrtek a v pátek má být ještě převážně oblačno, teploty zřejmě nepřesáhnou dvacet stupňů. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ve čtvrtek má být přes den oblačno až zataženo, později odpoledne se od západu nejspíš objeví na většině území déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi třinácti až sedmnácti stupni Celsia, na jihu Moravy může být až devatenáct stupňů. Převážně oblačnou oblohu a ojediněle slabý déšť očekávají meteorologové i v pátek, teploty přes den se mohou dostat ke dvaceti stupňům.

„V pátek přejde přes střední Evropu k severovýchodu teplá fronta, za kterou k nám bude kolem tlakové výše nad jižní Evropou zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu,“ uvedl ČHMÚ.

V sobotu mají dosáhnout maximální teploty 25 stupňů Celsia a v neděli až 27 stupňů Celsia, což jsou podle meteorologů vzhledem k ročnímu období mimořádně nadprůměrné hodnoty. Na četných místech tak očekávají nové teplotní rekordy.

Velmi teplé a slunečné počasí potrvá nejspíš i na začátku příštího týdne, ochladit by se mělo ve středu.