Bulvární The Sun ruší placené zpravodajství, s poplatky ubylo čtenářů

Týdenní poplatek 2 libry (76 korun) odlákal britskému bulvárnímu plátku příliš mnoho čtenářů, a tak po dvou letech poplatky za své internetové zpravodajství zruší. Od konce listopadu budou stránky plně přístupné všem čtenářům zdarma, oznámilo to vedení tiskové společnosti News UK, která je součástí firmy News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Ten přitom ještě v roce 2009 veřejně prohlásil, že je éra zdarma dostupných informací na internetu u konce.

Po 30. listopadu zůstanou platby za některé vedlejší nabídky portálu, například za digitální hru Club Dream Team. Ta podle společnosti News UK, které The Sun patří, přilákala 1,25 milionu klientů. Placená zůstane také aplikace The Sun Classic, která nabízí verzi listu v pdf formátu.

Rozhodnutí padlo poté, co se do čela britské sekce Murdochova mediálního impéria vrátila Rebekah Brooksová, přezdívaná „královnou briských bulvárů“. Z postu ředitelky News International, jak se tehdy britská část Murdochovy skupiny jmenovala, odešla v roce 2011 po aféře nelegálních odposlechů, ve které patřila k hlavním obviněným.

Robert Murdoch a Rebekah Brooksová
Zdroj: ČTK/AP/Sang Tan

Soud Brooksovou osvobodil, její bývalý milenec a šéfredaktor dnes už neexistujícího plátku News of the World byl odsouzen k 18 měsícům vězení.

Čtenářům německého Bildu poplatky zůstávají

Nejčtenější německý list zvolil takzvaný freemium model. Základní obsah zůstává zdarma, k prémiovým článkům se ale už přes dva roky dostanou jen platící čtenáři. Podobně funguje i řada světových seriózních listů.

Předplatné a noviny
Zdroj: ČT24

Projekt Blendle

Motivovat čtenáře, aby platili za obsah, chtějí autoři nizozemského projektu Blendle. Vytvořili virtuální obchod s mediálním obsahem hlavního tisku v zemi. Články stojí mezi 0,15 a 0,89 eury a projekt je úspěšný rovnou na dvou trzích - v Německu i Nizozemí. Třicet procent z tržby si nechá Blendle, zbytek jde vydavateli.

Pokud článek nenaplní očekávání čtenáře, má nárok na to získat peníze zpátky. Pokud stránku zavře do 10 vteřin, kredit se neodečte. Jinak má uživatel právo se do 24 hodin ozvat. Po udání důvodu mu peníze budou zpátky načteny na jeho účet.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)