Žena odešla a vysloužila si tím Zlatého lva v Benátkách

Benátský festival rozdal ceny (zdroj: ČT24)

Hlavní cena 73. filmového festivalu v Benátkách patří čtyřhodinovému černobílému snímku z Filipín Ang Babaeng Humayo (Žena, která odešla). Drama vzniklo v režii nezávislého filipínského režiséra Lava Diaze a vypráví o životě ženy, která se na třicet let nespravedlivě ocitla ve vězení a pokouší se najít cestu do nového života. Porotu tento rok vedl britský režisér Sam Mendes.

Sedmapadesátiletý Diaz je držitelem řady mezinárodních ocenění. S osmihodinovým filmem Hele Sa Hiwagang Hapis (Ukolébavka pro bolestné tajemství), který mohli vidět i návštěvníci festivalu v Karlových Varech, získal Stříbrného medvěda na letošním filmovém festivalu v Berlíně.

Velkou cenu poroty v Benátkách dostal thriller módního návrháře Toma Forda Nocturnal Animals (Noční zvířata). Cenu za nejlepší režii získal ruský tvůrce Andrej Končalovskij za snímek Raj (Ráj) a mexický režisér Amat Escalante za film La Región Salvaje (Divočina).

Své ocenění už si převzal Belmondo

Nejlepší herecký výkon přiřkli porotci argentinskému herci Óscaru Martínezovi za komediální film El Ciudadano Ilustre (Slovutný pán), ocenění pro nejlepší herečku si odnesla Američanka a modelka Emma Stoneová za roli v muzikálu La La Land.

Dvě významné ceny festivalu v Benátkách byly předány už dřív. Zlatého lva za celoživotní dílo převzal polský režisér Jerzy Skolimowski, stejného ocenění se dostalo i slavnému francouzskému herci Jeanu-Paulu Belmondovi.