Zemřel herec a dabér Jaroslav Kepka, hrál v Divadle na Vinohradech i Nesmrtelné tetě

Ve věku 83 let zemřel herec a dabér Jaroslav Kepka. Informaci potvrdila Herecká asociace. Kepka působil dlouhá léta v Divadle na Vinohradech, hrál také v pohádkách Rumplcimprcampr či Nesmrtelná teta nebo v televizních inscenacích. Objevil se i ve snímku Konec básníků v Čechách nebo v řadě rozhlasových rolí.

  • Vychovatel (24. 4. od 21:40 na ČT art) – mikrokomedie z roku 1972.
  • Ukradený kaktus (27. 4. od 7:50 na ČT1) – televizní adaptace Čapkovy povídky.
  • Úsměvy Jaroslava Kepky (27. 4. od 8:20 na ČT1)

Pražský rodák Kepka absolvoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění a poté dva roky působil v plzeňském Divadle J. K. Tyla, kde hostoval už během studií. Do vinohradského divadla nastoupil v roce 1962, velké role tam měl už v 60. letech v inscenacích Náměstek, Nanebevstoupení Sašky Krista, Válka s Mloky nebo Zámek. Vinohradské scéně zůstal věrný celý život.

„S jeho postavou přicházelo na jeviště vždy zvláštní tajemství, charisma, smysl pro komediální zkratku, překvapení, moment improvizace, schopnost vytěžit z minima maximum, pregnantní práce s hlasem a pohybová stylizace,“ ocenila Kepkovo mistrovství Herecká asociace.

Ve filmu byl díky komediálnímu nadání velmi oblíbeným hercem režisérů Václava Vorlíčka a Dušana Kleina. Jednou z jeho prvních filmových rolí byl mladý vyšetřovatel ve Vorlíčkově komedii Kdo chce zabít Jessii. Kamery si ho ale všimly už o něco dříve, když si zahrál v divácky oblíbeném seriálu Tři chlapi v chalupě. Známý je také z řady pohádek: Vedle Fintítka v Nesmrtelné tetě ztvárnil další role třeba v pohádkách Kouzelný měšec a O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli.

V televizi se objevil mimo jiné i v seriálech Arabela se vrací a Hospoda nebo v adaptaci Čapkových próz Ukradený kaktus a Život a dílo skladatele Foltýna. Podle Herecké asociace v druhém z filmů „patří vyhrocené dramatické scény se skvělými Viktorem Preissem a Jaroslavem Kepkou k tomu nejlepšímu, co mohl žánr televizní inscenace nabídnout“. 

Za dabing dostal v roce 2003 cenu Herecké asociace za celoživotní mistrovství udělovanou mezi cenami Františka Filipovského. Hercův talent využíval i rozhlas. Snílek z Dostojevského Bílých nocí v adaptaci režiséra Josefa Henkeho patří do zlatého fondu Českého rozhlasu, uvedla Herecká asociace.

Kepka byl švagrem loni zesnulé herečky Gabriely Vránové, která byla vdaná za jeho bratra, středoškolského profesora matematiky Jiřího Kepku. Synem Vránové a Jiřího Kepky je herec a režisér Ondřej Kepka.