Začíná hlasování v národním kole Eurovize. Poslechněte si soutěžní písně

O postup do semifinále Eurovision Song Contest 2020 stojí sedm tuzemských skladeb, vyhrát národní kolo ale může jen jedna. O vítězné písni národního kola mohou fanoušci rozhodovat od 20. ledna, kdy byly představeny soutěžní klipy a spuštěno hlasování.  Český zástupce, který v květnu poletí do Rotterdamu, bude znám 2. února.

Pam Rabbit není v Eurovizi úplným nováčkem. Zpěvačka, textařka a tanečnice svůj talent představila českým fanouškům už loni, o rok dříve provázela Mikolase Josefa, který zaznamenal v historii této soutěže zatím největší český úspěch, když ve finále skončil ze všech zemí šestý. Ona sama chce letos prorazit písní Get Up.

Další ze soutěžících Barbora Mochowa se pokouší zaujmout skladbou Among White & Black Holes. I ona se o přízeň posluchačů ucházela v národním kole už loni, nakonec ale postoupila kapela Lake Malawi. 

Indie-popová skupina Lake Malawi v konkurenci dalších desítek států nakonec skončila jedenáctá mezi finalisty. I letos by Česko mohla zastupovat kapela, rozhodne-li tak hlasování. We All Poop se dali dohromady nedlouho před soutěží a ohlašují se „veganským“ sdělením All The Blood (Positive Song Actually).

Naopak dlouhou hudební historii má už za sebou Olga Lounová. Zpěvačka, k jejímž hitům patří písně Jsem optimista nebo Láska v housce, vsadila pro Eurovizi také na anglicky zpívanou Dark Water. „Z celé mé tvorby nejvíc chytí za srdce a mohla by reprezentovat Česko, protože předává silnou emoci,“ domnívá se.

Také Benny Cristo, tedy Ben Cristovao, patří k umělcům, kteří se na tuzemské scéně už prosadili. Od účasti v Eurovizi si slibuje, že se o něm více dozvědí i zahraniční posluchači. Dostat se k nim chce skladbou Kemama.

Elis Mraz čili Eliška Mrázová před třemi lety zasedala v porotě národního kola Eurovize. Tentokrát zakouší pocity soutěžících na vlastní kůži. Ale ne sama, skladbu Wanna Be Like nazpívala společně se slovenským rapperem Čis T.

Sedmičku národního výběru doplňuje ještě hudebník Karel Peterka, který si říká Karelll. Skládání písní se učil v Londýně, jestli se podívá i do Rotterdamu, rozhodne jeho novinka At Least We've Tried.

Jak hlasovat

Hlasování bude probíhat opět výhradně prostřednictvím oficiální aplikace Eurovision Song Contest, která je dostupná na obou dominantních mobilních platformách zdarma a zaručuje, že každý on-line účet může hlasovat pouze jednou.

„Po loňské zkušenosti se započítáním hlasů zahraničních fanoušků jsme se rozhodli i tento rok pokračovat v nastoleném trendu a sečtené hlasy zohlednit jako jednoho dodatečného mezinárodního porotce. Tímto způsobem umožníme všem finalistům již v této fázi soutěže být více vidět, ale dostanou i důležitou zpětnou vazbu,“ doplnil vedoucí české delegace Cyril Hirsch.

Loni se sčítaly body, které vycházely jak z hlasování českých diváků, tak i z hlasování mezinárodních fanoušků a mezinárodní poroty.

  • Eurovision Song Contest se vždy koná v zemi vítěze předchozího ročníku, tím byl loni nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Letos tedy soutěž hostí Rotterdam.
  • První semifinálové kolo je naplánováno na 12. května, druhé o dva dny později. Finálová show se odehraje 16. května, opět v přímém přenosu České televize.
  • Eurovize letos vstupuje do 65. ročníku. Česko se na této soutěži, organizované zeměmi sdruženými v Evropské vysílací unii (EBU), představilo devětkrát.
  • Nejúspěšnější byl už zmíněný Mikolas Josef. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. Loni se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá.