Vzpomínky na Kamilu Moučkovou: Legenda, která se jako legenda nebrala

Nikdy nezahořkla a nepovažovala se za mučednici, shodují se osobnosti, které ve vysílání České televize zavzpomínaly na Kamilu Moučkovou. Hlasatelka, jež jako vůbec první v roce 1968 ohlásila z obrazovky invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, zemřela v úterý.

  • Všechnopárty (25. 11., ve 21:40 na ČT1)
  • 13. komnata (25. 11., ve 22:20 na ČT1)

Její život je kronikou dvacátého století, domnívá se Michal Šmíd z organizace Post Bellum, která výpověď Kamily Moučkové zaznamenala do databáze Paměť národa. „Měla velmi pozoruhodný rodinný background,“ upozorňuje Šmíd. Třináctou komnatou jedné z prvních chartistek byl její otec – vysoký komunistický funkcionář Vilém Nový, který dezinformoval o smrti Jana Palacha.

Zmizela z očí, ale ne z mysli

Nejznámější kapitolou osudu Kamily Moučkové zůstává ale její hlasatelské vystoupení v roce 1968 a následky, které pro ni a její kariéru mělo. I když ale zmizela z očí, nezmizela z mysli. „V paměti lidí i po dvaceti letech nuceného zapomnění zůstala. Lidé ji vnímali jako tvář z obrazovky z roku 1968, jako statečného člověka,“ nepochybuje Šmíd.

„Je to hrdinka, kterou si naše generace pamatuje a bude pamatovat. Vzpomínám si, že jsem ji jednou přivezla k sobě na chalupu a místní na ni koukali jako na obrázek, protože pro ně byla taková svatá,“ souhlasí režisérka Olga Sommerová, která s Kamilou Moučkovou natočila dokument 13. komnata.

13. komnata Kamily Moučkové (2006) (zdroj: ČT24)

„Pamtuji si ji především jako krásného člověka, jako ženu čestnou. Na morálce velmi lpěla, což se projevilo i jejím poměrně krušným životem,“ uvedla dokumentaristka. Shodně na výraznou protitotalitní osobnost nahlíží i Michal Šmíd: „Její odkaz vnímám jako odkaz člověka, který na rozdíl od většiny společnosti, která se za normalizace nějakým způsobem přizpůsobila, dál nesla pochodeň vzdoru.“

Odkaz bez hořkosti

Dodává ale, že tento svůj odkaz nesla Moučková bez „sentimentu nebo martyrologie“, přistupovala k němu prý s věcností. Českotelevizní moderátorka Světlana Witowská potvrzuje, že Kamila Moučková neměla ráda, když se o ní mluvilo jako o legendě. 

„Některé věci pro ni byly opravdu bolestné. Ale přestože měla těžký osud, nikdy nezahořkla. Pořád měla ráda lidi. A nikdy nebyla naštvaná na to, co se jí stalo. Brala to tak, jak to bylo. Se vším se vypořádala,“ říká Witowská. Se svou o dvě generace starší televizní kolegyní se sblížila při knižním rozhovoru Hlavou proti zdi, který vyšel loni. 

Česká televize zřídila před budovou zpravodajství v Praze pietní místo. Novináři i veřejnost si mohou na Kavčích horách Kamilu Moučkovou připomenout a zapálit svíčku. Pietní místo bude přístupné do čtvrtečního večera.
Zdroj: ČT24

Připomeňte si Kamilu Moučkovou v dalších záznamech z iVysílání: