Vánoce s ČT: Štědrý večer odemkne Klíč svatého Petra, silvestr se ohlédne za 70 lety televizní zábavy

I v roce 2023 dodrží Česká televize tradici a na Štědrý den odvysílá v premiéře novou pohádku. Letošní Klíč svatého Petra režíroval tvůrce už několika předchozích štědrovečerních příběhů Karel Janák. V premiéře se mohou diváci těšit také na česko-slovenskou pohádku Tři zlaté dukáty a nejen pro neslyšící diváky vznikla pohádka Dvě Mařenky. Hlavní silvestrovský program připomene to nejlepší ze zábavné tvorby uplynulých sedmi dekád ve vysílání ČT. Nový rok začne Vánočním příběhem od režisérky Ireny Pavláskové.

„Věřím, že Vánoce na České televizi budou letos útočištěm, kde se divákům podaří vypnout hlavu,“ uvedl generální ředitel ČT Jan Souček.

Z klasických pohádkových základů vychází štědrovečerní pohádka Klíč svatého Petra. Její režisér Karel Janák je v tuzemsku rekordmanem. Za posledních šestnáct let natočil štědrovečerních pohádek deset. Ke čtyřem z nich, včetně letošní, napsal scénář Petr Hudský.

„Příběh od všech postav vyžaduje, aby se chovaly jinak, než jak jim předurčuje jejich přirozenost,“ prozradil Janák. „Svatý Petr musí otevírat nebeskou bránu šperhákem, hlavní hrdina zpívá lidem o tom, jak mají být poctiví a slušní a nesmí krást, ale sám se pak shodou okolností dá dohromady s jedním zlodějem a jednou podvodnicí. Vodník je romantik. Sám nikoho netopí a pro lásku je ochotný opustit svoje podvodní království.“

V hlavních rolích se představí Filip Březina, Berenika Kohoutová, Lukáš Příkazký či Sára Korbelová, která hraje princeznu. „Má dobré srdce, je inteligentní a tvrdohlavá,“ představila svou postavu.

Upoutávka: Vánoce s Českou televizí 2023 (zdroj: ČT24)

Pohádkové premiéry i návraty

Na Boží hod odvysílá ČT duálně česko-slovenskou koprodukční pohádku Tři zlaté dukáty. Diváci si mohou vybrat, zda si ji pustí s českým dabingem, nebo v originálním slovenském jazyce. Z českých herců se v příběhu o zakleté zámecké paní objeví Michal Isteník či Jitka Čvančarová.

„Julie přichází z období feudalismu, kdy všechna půda patřila šlechtě a panovník byl bohem pomazaný absolutistický vládce. Potká se s mládencem, který se narodil dávno po zrušení nevolnictví a využívá výdobytky průmyslové revoluce. A to je zábavný střet. Folklorností mají Tři zlaté dukáty nejblíž k Perinbabě a humorem k Popelce,“ upřesnila režisérka Mariana Čengel Solčanská.

Tři zlaté dukáty
Zdroj: ČT/Mayo Hirc

Na Štěpána se vrátí na obrazovku Krakonošovo tajemství scenáristky Barbary Johnsonové a režiséra Petera Bebjaka. Jeho loňské první uvedení vidělo přes tři a půl milionu diváků starších čtyř let a stalo se tak historicky druhou nejsledovanější premiérovou sváteční pohádkou napříč všemi tuzemskými televizemi.

Česká televize jako vůbec první v Evropě začala točit pohádky pro děti se sluchovým postižením. Na sedm předchozích naváže tentokrát veselé vyprávění Dvě Mařenky.

Adventní koncerty pokračují

Advent ve vysílání České televize zůstane už spojen s Adventními koncerty. Benefiční veřejná sbírka se vrací po třiatřicáté. „Za toto období naši diváci přispěli na bohulibé účely téměř 280 miliony korun, které jsme rozdělili 132 organizacím,“ uvedl Jan Souček.

První přímý přenos odvysílá ČT z Břevnovského kláštera 26. listopadu. Patrony jednotlivých projektů jsou osobnosti České televize – Tereza Řezníčková, Lucie Křížková, Jakub Szántó a Richard Samko.

Duchovní rozměr Vánoc připomene štědrovečerní zamyšlení pražského arcibiskupa a předsedy České biskupské konference Jana Graubnera a půlnoční bohoslužba z kostela Panny Marie Vítězné v Praze, den poté i tradiční přímý přenos vánočního požehnání papeže Františka Urbi et orbi.

Adventní koncerty 2023
Zdroj: ČT/Mikuláš Křepelka

Sedmdesát let zábavy s ČT

Silvestrovský program se ohlédne za sedmi dekádami vysílání České, respektive Československé televize. Výběrem ze zábavné tvorby provedou Adéla Gondíková a Richard Genzer. K zábavě přispějí rovněž speciální vydání pořadů Všechnopárty a Zázraky přírody či záznamy koncertů velkých popových hvězd.

Na Nový rok se televizní premiéry dočká Vánoční příběh. „Pravdivě a s nadsázkou v zábavné formě odráží celou škálu vánočních emocí. Scénář jsme psali skoro dva roky a zpočátku jsme nepsali role vyloženě na tělo, byť se mi v hlavě hrdinové už promítali,“ uvedla režisérka Irena Pavlásková. Do snímku obsadila Jiřinu Bohdalovou, Pierra Richarda, Karla Rodena, Jiřího Lábuse či Oldřicha Kaisera.

Webová platforma iVysílání nabídne oceňované evropské filmy, ale také retrospektivy tří výrazných režisérských osobností – Woodyho Allena, Jana Svěráka a Jana Hřebejka.

Karel Janák, Sára Korbelová a Jan Souček o vánočním programu ČT (zdroj: ČT24)