Václav Riedlbauch se nebude ucházet o funkci ředitele České filharmonie

Praha - Dosavadní generální ředitel České filharmonie Václav Riedlbauch se už nebude ucházet o toto místo. V Českém rozhlase - Radiožurnál prohlásil, že se tak rozhodl z osobních důvodů.

„Důvodů, proč jsem se nepřihlásil, je řada a převažují mé osobní. Je jich několik. Mám ještě spoustu práce a chci ji dokončit, především připravit hladký nástup novému šéfdirigentovi,“ řekl Riedlbauch.

Ve své funkci by měl podle ministerstva působit do června příštího roku, pak jej vystřídá některý z kandidátů, který se do výběrového řízení na místo ředitele přihlásil. „Ministerstvo si představuje, že budu působit do června. Smlouvu mám do konce prosince 2008 a pan ministr mi poslal dopis, že mohu dokončit své některé umělecké záměry. Možná skončím o trochu dřív, to ještě uvidím. Musím tuto kapitolu uzavřít, abych to měl komu předat,“ poznamenal.

Podle informací poslali přihlášku do výběrového řízení ředitel Pražského filharmonického sboru Richard Sporka a Vladimír Darjanin, bývalý generální komisař za ČR na výstavě Expo 2005 a intendant hudebního festivalu Dvořákova Praha.

Ředitel PFS Richard Sporka potvrdil, že se do výběrového řízení přihlásil. „Odevzdal jsem přihlášku, navrhl jsem novou koncepci fungování ČF společně s novou organizační strukturou podniku, která si, myslím, je jednodušší. Přihlásil jsem se hlavně z důvodu toho, že bych usiloval o návrat sboru tam, kam patří, jako rezidenčního sboru filharmonie, do této statutární organizace jako jedna ze složek,“ zdůraznil.

O přihlášce do výběrového řízení také vážně v minulých týdnech uvažoval prezident Unie orchestrálních hudebníků ČR a violista Ivan Pazour. Nakonec se nepřihlásil, protože, jak uvedl, pro něj hudba znamená mnohem víc než cokoli jiného.

Pazour mimo jiné také za orchestr a odbory vyjednává s vedením ČF a ředitelem Riedlbauchem ve sporu o autorská práva k nahrávkám. Naposledy se setkali v pátek. „Došli jsme k tomu, že se spolu nemůžeme shodnout a nedopadlo to dobře. Rozhodli jsme se, že počkáme až na nového ředitele,“ oznámil violista.