V USA loni vinyly vynesly víc než cédéčka. Poprvé od osmdesátých let

Tržby z prodejů vinylových desek loni ve Spojených státech poprvé od roku 1987 předstihly CD. Zatímco desek se prodalo jednačtyřicet milionů za celkem 1,2 miliardy dolarů (26,6 miliardy korun), za třicet tři milionů CD nosičů zákazníci zaplatili necelou půl miliardu dolarů. Vyplývá to ze zprávy americké asociace nahrávacího průmyslu (RIAA), na kterou upozornil zpravodajský server BBC.

Prodeje desek v USA rostou šestnáctý rok za sebou. Představují téměř tři čtvrtiny procent tržeb z fyzických nosičů. Tržby z prodeje hudebních nahrávek ve Spojených státech loni stoupaly sedmý rok po sobě a dosáhly rekordní výše 15,9 miliardy dolarů. Meziročně tak stouply o šest procent, k čemuž přispělo streamování i prodej fyzických nosičů.

Zpráva uvádí, že tržby za fyzické hudební formáty v průběhu let neustále rostou. V roce 2021 vykázaly po pandemickém útlumu „pozoruhodné oživení“. Loni se tržby z prodejů fyzických nosičů meziročně zvýšily o čtyři procenta. Zatímco tržby z prodeje vinylů stouply o sedmnáct procent, tržby z prodeje CD se snížily o zhruba stejná procenta.

Loňské prodeje vinylových desek ukazují, že vinyl „upevňuje svou pozici pevného bodu na moderním hudebním trhu“, uvedl předseda a generální ředitel RIAA Mitch Glazier ve svém příspěvku na serveru Medium.

„Milovníci hudby se zjevně nemohou nabažit vysoce kvalitního zvuku a hmatatelného spojení s umělci, které vinyl přináší,“ dodal Glazier, „a vydavatelství této poptávce vyšla vstříc stálým přílivem exkluzivních titulů, speciálních reedicí a nádherně zpracovaných obalů a disků.“

Jde o trend i v dalších zemích. Například v Británii vinyly předehnaly cédéčka už loni, a to poprvé za pětatřicet let. 

Digitální stahování hudby loni vykázalo pokles tržeb o pětinu na 495 milionů dolarů. Na vrcholu popularity v roce 2012 tvořilo digitální stahování čtyřicet tři procent tržeb z hudebních nahrávek. Od té doby stahování prudce kleslo, v loňském roce na pouhá tři procenta.

Příjmy ze streamingu vzrostly o sedm procent na rekordních 13,3 miliardy dolarů. Streaming se na celkových tržbách podílel čtyřiaosmdesáti procenty.