TÉMA

Hudební průmysl

Rod Stewart prodal své písně za sto milionů dolarů, část katalogu Michaela Jacksona stála ještě šestkrát víc

Rockový zpěvák Rod Stewart prodal katalog svých písní společnosti Iconic Artists Group, která spravuje značky a portfolia umělců. Obchod zahrnující vedle práv na hudební nahrávky i práva na užití jména a obličeje, přinesl Stewartovi téměř sto milionů dolarů, tedy přes 2,3 miliardy korun. Je to ale pořád zlomek oproti nejméně šesti stům milionům dolarům, které nedávno zaplatila Sony Music Group za polovinu katalogu Michaela Jacksona. Což znamená rekordní transakci za dílo jednoho hudebníka.
16. 2. 2024|

Miliardové škody i nové impulsy v tvorbě. Hudební branže se sžívá s umělou inteligencí

Znamená umělá inteligence (AI) smrt hudební tvorby, nebo předznamenává novou éru kreativity? Častá otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Doktorandi oboru digitálních studií na Univerzitě královny Marie v Londýně (Queen Mary University of London) patří k těm, kteří v AI vidí hudební technologii budoucnosti a zkoumají její využití pro komponování. Zatímco studie, již si nechala zpracovat sdružení na ochranu autorských práv v Německu a ve Francii, naznačuje, že hudebníci mohou v příštích letech utrpět miliardové ekonomické škody v důsledku nástupu modelů umělé inteligence.
9. 2. 2024|

V USA loni vinyly vynesly víc než cédéčka. Poprvé od osmdesátých let

Tržby z prodejů vinylových desek loni ve Spojených státech poprvé od roku 1987 předstihly CD. Zatímco desek se prodalo jednačtyřicet milionů za celkem 1,2 miliardy dolarů (26,6 miliardy korun), za třicet tři milionů CD nosičů zákazníci zaplatili necelou půl miliardu dolarů. Vyplývá to ze zprávy americké asociace nahrávacího průmyslu (RIAA), na kterou upozornil zpravodajský server BBC.
15. 3. 2023|