TÉMA

Deska

V USA loni vinyly vynesly víc než cédéčka. Poprvé od osmdesátých let

Tržby z prodejů vinylových desek loni ve Spojených státech poprvé od roku 1987 předstihly CD. Zatímco desek se prodalo jednačtyřicet milionů za celkem 1,2 miliardy dolarů (26,6 miliardy korun), za třicet tři milionů CD nosičů zákazníci zaplatili necelou půl miliardu dolarů. Vyplývá to ze zprávy americké asociace nahrávacího průmyslu (RIAA), na kterou upozornil zpravodajský server BBC.
15. 3. 2023|

Místo demoliční koule květiny. Miley Cyrus po deseti letech opět zbourala žebříčky

Endless Summer Vacation, tedy Nekonečné letní prázdniny, jak v překladu zní název nového alba Miley Cyrus, jsou možná snem většiny školou povinných dětí. Svými písněmi však umělkyně už dlouho cílí na starší publikum. A nová tvorba zaznamenává i velký komerční úspěch.
14. 3. 2023|

Když se spojí Mozart a Salieri, je z toho Molieri. Formanův film stojí podle Plachetky na velké umělecké licenci

Operní pěvec, basbarytonista Adam Plachetka vydal po dvou letech nové album s názvem Molieri. Jak slovní hříčka napovídá, jde o kompilaci operních árií Wolfganga Amadea Mozarta a Antonia Salieriho. Spolupracoval na něm s Czech Ensemble Baroque a dirigentem Romanem Válkem.
28. 11. 2022|

Láska má vlastní vůli, říká novou deskou Markéta Irglová

Zpěvačka Markéta Irglová vydává novou sólovou desku s názvem Lila. Před čtrnácti lety získala spolu s Glenem Hansardem Oscara za skladbu Falling Slowly z filmu Once, je tak jedinou českou držitelkou zlaté sošky za nejlepší píseň.
19. 8. 2022|

Šťastnější a dospělejší než kdy jindy? Billie Eilish vydala desku, na níž řeší úskalí globální slávy

Billie Eilish vydala druhou desku, podle mnohých nejočekávanější popové album letošního roku. Po názvem Happier Than Ever řeší devatenáctiletá zpěvačka toxické vztahy, sebehodnotu i globální slávu. Základ tvoří electropop, do nějž v šestnácti písních proniká jazz, techno i country. Eilish desku opět napsala s bratrem Finneasem, před jejím vydáním také změnila image. Již teď album registruje enormní zájem třeba na Apple Music.
3. 8. 2021|