V novém Predátorovi se mimozemskému monstru postaví bojovnice z kmene Komančů

Nový Predátor bojuje s Komanči (zdroj: ČT24)

Na streamovací platformy přibude tento týden nejnovější příspěvek do filmové série Predátor, s podtitulem Kořist. Mimozemskému lovci se tentokrát postaví kmen severoamerických indiánů. Letos je to pětatřicet let, co se dnes už kultovní Predátor poprvé objevil na plátnech kin.

V roce 1987 dostal Arnold Schwarzenegger vcelku rutinní úkol – jako major Dutch vysvobodit několik amerických vojáků z partyzánského zajetí. Uprostřed džungle se ale nakonec musel popasovat s mnohem nebezpečnějším nepřítelem. Ze souboje mimozemského monstra s hollywoodským silákem se stala klasika akčního filmu.

Přesto se Schwarzenegger – na rozdíl od zabijáckého stroje Terminátora – v dalších pokračováních už nevrátil. Krvelačná mimozemská stvoření ale řádila dál i bez něj ještě ve třech filmech, i když už provázených menším diváckým nadšením. A také ve dvou filmových střetnutích s „konkurentem“ Vetřelcem.

Nový Arnold je domorodá herečka

Nejnovější film série ukazuje, že predátoři na Zemi lovili už na počátku sedmnáctého století. „Série, které je pětatřicet let, má v hlavní roli domorodou herečku jako nového Arnolda. Je to úžasné,“ pochvaluje si producentka Jhane Myersová.

V novém akčním thrilleru Predátor: Kořist čelí nebezpečnému protivníkovi mladá bojovnice Naru z kmene Komančů. Vyrostla mezi nejlepšími lovci, ale i tak se mimozemskému predátorovi s technicky vyspělým arzenálem může postavit jen s primitivními zbraněmi. Aby ochránila svůj lid, čeká ji krutý a děsivý souboj.

„Jsem z toho nadšená, bez ohledu na to, že jsem tuhle roli dostala. Existovala by, i kdybych ji nehrála,“ přiznává představitelka Naru Amber Midthunderová.

Místo padouchů hrdinové

Domorodého původu je většina hereckého obsazení. „Říkal jsem si, že by bylo skvělé mít v čele velké filmové série původní obyvatele Ameriky, konkrétně Komanče, kteří jsou často odsunováni do rolí poskoků a padouchů, ale nikdy nehrají hrdiny,“ poznamenal režisér Dan Trachtenberg. Do celovečerní tvorby se zatím uvedl hororem Ulice Cloverfield 10.

K národu Komančů se hlásí i producentka Jhane Myersová. „Celý film jsme zasadili do tohoto prostředí. Použili jsme komančský jazyk, hudbu, náčelnické odznaky, účesy, ochranné malování. To všechno jsme připravili zvlášť pro každou postavu,“ popisuje.

Predátor: Kořist bude zároveň vůbec prvním filmem, který si – kromě angličtiny – bude možné pustit také kompletně v komančštině.