Ukrajinská umělkyně Žanna Kadyrova přivezla kamenný chleba pro okupanty a květiny pro uprchlíky

V Praze vystavuje ukrajinská umělkyně Žanna Kadyrova (zdroj: ČT24)

Pražská Galerie Rudolfinum pořádá výstavu ukrajinské umělkyně Žanny Kadyrovy. Nese název Unexpected. Autorka prostřednictvím instalací, artefaktů a fotografií do konce června vypráví příběh ukrajinského boje za svobodu proti Rusku.

Důsledky ruské agrese fotografovala Žanna Kadyrova v těch nejzasaženějších oblastech. Sama kvůli válce musela opustit Kyjev, útočiště našla v malé vesnici v Karpatech. 

Jedním z jejích nejznámějších děl z té doby je paljanica. Bochník, který symbolizuje ukrajinskou pohostinnost. Ovšem ten na výstavě je z kamene. „Tímto chlebem obvykle vítáme hosty, ale toto je paljanica pro okupanty,“ vysvětluje Žanna Kadyrova. 

Kamenný chléb prodala za 270 tisíc eur. Výtěžek věnovala na pomoc vojákům, včetně umělců, kteří teď bojují na frontě. „Její hlas je nesmírně důležitý také proto, že zprostředkovává ukrajinskou kulturu Západu,“ upozorňuje kurátor výstavy Björn Geldhof.

Žanna Kadyrova a kurátor Björn Geldhof na výstavě Unexpected
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Abstraktní válka v abstraktním díle

A to i kriticky. Západu umělkyně přímo věnovala cyklus Neškodná válka, pro nějž využila střechy a vrata ukrajinských domů poničených ruskými šrapnely. „Dělám z nich abstraktní sochy, protože pro lidi mimo Ukrajinu je naše válka trochu abstraktní. Nechápou, co se skutečně děje,“ podotýká umělkyně. 

Nový život chce autorka dát i květinám, které zachránila z rozbombardovaných budov. Sérii nazvala Uprchlíci. „Tyto rostliny jsme schválně umístili do posledního sálu. Dáváme tak zprávu o naději a o tom, že život jde dál, všem problémům navzdory,“ říká. Věří, že rostliny jednou doveze zpátky domů.