Tři desítky umělců zahrají pro českou kulturu. Koncert v Národním divadle odvysílá živě ČT

Národní divadlo se 27. února promění v koncertní halu s několika scénami, na nichž vystoupí tři desítky sólových zpěváků a hudebníků i kapel, aby upozornili na stav, v němž se kultura nachází. A také na to, že nemožnost pořádat kulturní akce nezasáhla jen umělce samotné, ale i mnoho dalších souvisejících profesí. Přímý přenos koncertu přinese od 20:10 ČT art, zahájení živě odvysílá také ČT1.

„Neumíme si svět bez muziky představit, a tak sobota sedmadvacátého února bude věnovaná všem, kteří to mají taky tak,“ uvedli producenti festivalu Metronome, který je iniciátorem tohoto večera.

Napříč žánry

Koncert propojí hudební umělce různých žánrů i generací. Zahrají Michal Prokop, Václav Neckář, Ivan Hlas, Jana Kratochvílová nebo Meky Žbirka. Diváci uslyší také Monkey Business, Mig 21, Wohnout či Dana Bártu, Ondřeje Rumla a Kláru Vytiskovou.

Z alternativnější scény do Národního divadla přijdou rapující PSH, 7krát3 a Ota Klempíř, experimentální Noisy Pots, rockeři The Atavists, „turbošansonoví“ Poletíme?, producent taneční hudby DJ Roxtar nebo world music dechovka Lovesongs Orchestra.

Klasickou hudbu zastoupí orchestr Opery Národního divadla pod vedením Jaroslava Kyzlinka nebo houslový virtuos Pavel Šporcl. K podpoře kultury se připojí také herci  Vladimír Javorský a Anna Fialová z „domovské“ scény nebo hostující La Putyka. Vystoupí i tanečníci Baletu Národního divadla a Radim Vizváry za Laternu magiku.

ČT podporuje kulturu

„Od loňského března se České televizi podařilo odvysílat víc než sto přímých přenosů divadel, koncertů a tanečních i hudebních vystoupení. Již od počátku jsme tak reagovali na vzniklou složitou situaci, která se nás bohužel týká dodnes. Vyjádřit nejen podporu, ale i povzbudit. Což je ostatně i cílem tohoto koncertu,“ dodává generální ředitel ČT Petr Dvořák.