Trafačka vstává z mrtvých

Zmrtvýchvstání pojmenovali svoji první výstavu v pořadí už na třetím místě zakladatelé pražské galerie Trafačka. Nový prostor našla galerie, která se zaměřuje především na mladé umění, v jedné z hal holešovické tržnice.

„Už je to téměř deset let, co Trafačka začala. Galerie roste s námi, to platí i pro umělce. Když se člověk podívá na českou scénu naší generace, tak skoro šedesát procent mělo v Trafačce někdy ateliér,“ upozorňuje jeden se spoluzakladetelů a výtvarník Jan Kaláb, že Trafačka není „jen“ galerie.

„To je přirozený vývoj“

Její historie začala na konci roku 2006. Vybydlený prostor bývalé trafostanice ve Vysočanech proměnila postupně v umělecké centrum s rezidenčními ateliéry, galerií a multifunkčním prostorem. Budovy ale byly zbourány, takže Trafačka po osmi letech fungování hledala nové místo - našla ho v bývalé poště u Karlova náměstí, nyní si zabrala haly v Pražské tržnici, nedaleko divadelního prostoru Jatka 78.

„Opravdu vstáváme z mrtvých po tři čtvrtě roce, kdy jsme hledali výstavní prostory,“ zdůvodnila název zahajovací výstavy další spoluzakladatelka Trafačky Blanka Čermáková. Zmrtvýchvstání návštěvníkům představuje téměř dvě stě metrů čtverečních galerie a také čtrnáct autorů, kteří s Trafačkou spojeni byli, jsou nebo budou.

Trafačka vstává z mrtvých (zdroj: ČT24)

Patří k nim i další ze zakladatelů Michal Cimala. „Když se lidi ptají, jestli to pro nás není až moc hezký, moje odpověď je, že není,“ říká o nových prostorech. „Aspoň si můžeme dovolit sem někoho pozvat, třeba ze zahraničí. Muzikanti také nechtějí celý život hrát ve sklepě a vydávat na labelu, který nikdo nezná. To je přirozený vývoj.“

Zmrtvýchvstávní v Trafo Gallery vydrží až do 16. října.