Trafačku nahradila Trafo galerie. Jako první vystavuje Jiří Petrbok

UvK: Vítejte v Trafo galerii a Ex Post (zdroj: ČT24)

Galerie Trafačka v pražských Vysočanech má nástupce v centru města. V prostorách bývalé pošty u Karlova náměstí se otvírá nová Trafo galerie. Jako první se v ní usadil výtvarník Jiří Petrbok a jeho výstava Forever!, v níž představuje tvorbu inspirovanou slavnými zahraničními autory. Tématem je provokace, ironie a nadsázka.

Galerie Trafačka se po osmi letech působení v pražské vysočanské trafostanici přesunula do centra města. Původní objekt je totiž určen k demolici. „Ateliéry tam skončily na jaře. V tomto domě, což je bývalá pošta, sice ateliér nemáme, ale máme tady skvostných 80 metrů čtverečních na dobré adrese," říká ředitelka galerie Blanka Čermáková.

V nové Trafo galerii u Karlova náměstí se budou prezentovat jak tradiční jména spojená s dnes už legendární Trafačkou – jako Jakub Nepraš, Michal Cimala a Jan Kaláb – ale i autoři, které bude nově vybírat přizvaný kurátor Otto M. Urban.

Už teď v nových prostorách vystavuje výtvarník Jiří Petrbok inspirovaný britskými umělci bratry Chapmany. Právě na jejich tvorbu Petrbok kontinuálně reaguje už od 90. let. A to včetně prací, které Chapmani představili na nedávné výstavě v pražské Galerii Rudolfinum.

Recyklace uměleckých děl „na třetí“

Některým umělcům by to možná mohlo vadit, bratři Chapmani, kteří sami ve své tvorbě používají práce jiných autorů, jsou ale Petrbokovou recyklací uměleckých děl na třetí nadšeni. Jake Chapman dokonce napsal o českém výtvarníkovi povídku.

Chapmani však nejsou jediní, které Petrbok ve svých pracích parafrázuje. Třeba instalace obřího červeného srdce odkazuje na Jeffa Koonse. Výstava je pro Petrboka zároveň jakýmsi rozloučením, ukončením tvůrčí etapy s názvem „Chapmani".