Temné stránky císařovny Sisi zahajují Das Filmfest německy mluvené kinematografie

Císařovna Sisi a její osud nepřestává přitahovat, i proto je poměrně častým námětem filmařů. Nejnověji ve snímku Sisi & Ich (Sisi a já). Fiktivní příběh o neopětované queer lásce reinterpretuje mýtus o Alžbětě Bavorské. Jako zahajovací titul otevírá 19. října Das Filmfest. Přehlídka aktuální tvorby německých, rakouských a švýcarských tvůrců začíná v Praze a pokračuje v Brně a Olomouci.

Z renomovaných režisérských jmen jsou v programu zastoupeni Christian Petzold a Andreas Dresen. Petzoldovo drama Ohnivě černá obloha zavede diváky do odlehlého prázdninového domu, mezi jehož obyvateli se odehraje příběh o doutnající lásce, touze a pomíjivosti.

Dresen se inspiroval skutečnými událostmi a ve snímku Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush sleduje boj německé Turkyně za propuštění jejího syna z věznice na Guantánamu, což vyústí až v žalobu na amerického prezidenta.

Vhled do milostného života Oskara Kokoschky i do sekty

Na motivy skutečnosti byl natočen také snímek Servus Pappa, See You in Hell, ten proniká do autoritářské sekty Otto Muehla. Vhled do současnosti německy mluvících zemí nabídne například film Esmayer o nečekaném vzplanutí obávaného nadporučíka k mladému rekrutovi nebo snímek Bytná pojednávající o bytové krizi v Rakousku. Odlehčení najdou diváci ve fantaskní romantické komedii Franky Five Star, kde se v hlavní roli objeví Lena Urzendowsky známá ze seriálové adaptace knihy My děti ze stanice ZOO.

Naopak do historie se obrací už zmíněný zahajovací film Sisi a já. Smyšlený příběh se odehrává v Řecku, kde císařovna následovaná dvorními dámami pobývá daleko od stísněného rakouského dvora.

Touha vymanit se ze společenských konvencí spojuje hlavní hrdinku s protagonisty milostného dramatu Alma & Oskar, které se vrací k vášnivému vztahu rakouského malíře s českými kořeny Oskara Kokoschky a femme fatale řady umělců první poloviny 20. století Almy Mahlerové.

Dokument Jedna z milionu
Zdroj: Das Filmfest

Dokumenty jsou zastoupeny mimo jiné portrétem kontroverzní spisovatelky, feministky a nositelky Nobelovy ceny Elfriede Jelinekové. Pozlátko influencerské komunity zase rozkrývá snímek Jedna z milionu, který konfrontuje americkou gymnastku a youtuberku Whitney Bjerken s její teenagerskou fanynkou. Celá jedna dokumentární sekce se věnuje Alpám a příběhům, které skrývají.

Program Das Filmfest zahrnuje také výběr experimentální tvorby a sekci zaměřenou na dětské diváky. V Praze přehlídka současné německojazyčné kinematografie potrvá do 24. října, poté se bude promítat v Brně (od 30. října do 5. listopadu) a Olomouci (od 1. do 9. listopadu).