Smetanova Litomyšl vrací krásné časy, hudbu hraje na zimním stadionu

Rozhovor s ředitelem festivalu Janem Piknou (zdroj: ČT24)

Začíná hudební festival Smetanova Litomyšl. Poněkud nezvykle na zimním stadionu kvůli rekonstrukci litomyšlského zámku, kde se konaly předchozí ročníky. Ten pětašedesátý zahájí koncert České filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem a klavíristou Kirillem Gersteinem.

Na programu slavnostního zahájení jsou skladby Bedřicha Smetany, Sergeje Rachmaninova a Antonína Dvořáka. V publiku by měl zasednout i prezident Petr Pavel.

Za téma letošního ročníku dramaturgie zvolila Belle Époque (krásné časy), jak se označuje období přelomu devatenáctého a dvacátého století. Nebývalý pokrok vědy a techniky tehdy umožnil rozvoj všech lidských činností včetně umění.

Zvuková lázeň s 280 hudebníky

Impulsem k tomuto tématu byl záměr uvést jednu ze slavných kompozic té doby – Píseň z Gurre Arnolda Schönberga. K jejímu provedení se spojí na dvě stě osmdesát účinkujících. Podle organizátorů je ohromující „zvuková lázeň“ pro svou náročnost uváděna jen vzácně.

Přímo do titulu se téma ročníku propsalo v galakoncertu Národního divadla: Gala Belle Époque – Verismo. „Jde o výběr těch nejkrásnějších operních árií, duet, ansámblů i sborů právě z éry konce devatenáctého století v Itálii,“ doporučuje umělecký ředitel Vojtěch Stříteský. Doplnil, že festivalový program připomene i francouzské a německé „krásné časy“.

Poprvé na zimním stadionu

Z důvodu generální opravy litomyšlského zámku se letos musí festival obejít bez své hlavní scény – zámeckého nádvoří. Festival se tak výjimečně uskuteční na zimním stadionu.

„Máme velké štěstí, že Litomyšl je nejen město historické, ale také současné architektury. Gustav Křivinka a Aleš Burian postavili krásnou sportovní halu, která se dá využít i jako koncertní sál, protože má pro nás ideální kapacitu a dobrou kapacitu,“ podotkl k novému místu konání ředitel festivalu Jan Pikna. Prostory bylo třeba ale upravit, hala nebyla zamýšlena jako multifunkční a koncert se v ní odehraje poprvé.

Umělecký ředitel Vojtěch Stříteský o 65. Smetanově Litomyšli (zdroj: ČT24)

Smetanova Litomyšl potrvá do 2. července. „Velkým finále bude italský repertoár, myslím, že to bude úžasné,“ doplnil k závěrečnému koncertu Jan Pikna. Festival nabídne víc než třicítku pořadů hlavního programu, které doplní doprovodný program ve Festivalových zahradách a Smetanova výtvarná Litomyšl.

Její nepřehlédnutelnou součástí je několikametrové plátno Jiřího Davida vycházející z jednoho z monumentálních obrazů z cyklu Slovanská epopej. Tu vytvořil Alfons Mucha, jehož výtvarný styl je spojován právě s Belle Époque. Poprvé se letos přidá i Poetická Litomyšl, která chce dostat literaturu do plenéru.