Před stávkou jsme hercům nabídli jednu miliardu dolarů, tvrdí hollywoodská studia

Největší filmová a televizní studia nabídla hollywoodským hercům více než jednu miliardu dolarů (více než 21 miliard korun) ve formě vyšších odměn a lepších benefitů předtím, než Odborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) minulý týden vyhlásil stávku. Informaci zveřejnila skupina zastupující mediální společnosti.

„Dohoda, od které SAG-AFTRA 12. července odstoupila, má hodnotu více než jedné miliardy dolarů v podobě zvýšení mezd, příspěvků na penzijní a zdravotní pojištění a obsahuje první ochranu tohoto typu během tříletého období, včetně výslovného zohlednění umělé inteligence,“ uvedl v prohlášení svaz producentů AMPTP.

Podle sdružení vyjednávajícího mimo jiné jménem společností Netflix, Walt Disney nebo Warner Bros Discovery pokračuje SAG-AFTRA „v nesprávném popisu vyjednávání“. „Tvrzení, že jsem nereagovali na potřeby jejích členů, je přinejmenším neupřímné,“ uvedl svaz producentů.

Hollywoodští herci a televizní i rozhlasoví umělci vyhlásili minulý čtvrtek stávku poté, co vyjednavači odborů oznámili, že se jim nepodařilo dosáhnout dohody se studii o nové kolektivní smlouvě, mimo jiné se zárukami zohledňujícími obavy z využívání umělé inteligence.

Odbory: Nejkritičtější otázky zůstávají

Již dříve v pondělí SAG-AFTRA, která zastupuje více než 160 tisíc herců, kaskadérů a dalších profesí, vydala pod názvem „Bojujeme za přežití naší profese“ podrobný seznam svých návrhů a údajných odpovědí studií. Uvedla například, že požaduje všeobecné zvýšení mezd v prvním roce platnosti smlouvy o jedenáct procent, aby se vyrovnala inflace. Studia ale prý kontrovala nabídkou pěti procent.

„V některých věcech jsme se posunuli, ale od prvního dne se (svaz producentů AMPTP) nechtěl smysluplně zabývat těmi nejkritičtějšími otázkami,“ tvrdí odborový svaz.

Stávkou se herci přidali ke scenáristům, kteří stávkují kvůli sporům o platy a pracovní podmínky už přes dva měsíce. Hollywoodský průmysl je tím do značné míry ochromen.