Praha Září, pražské festivaly se totiž spojily v jeden

Akce Praha Září spojila pražské festivaly (zdroj: ČT24)

Dvacet pět pořadatelů a produkcí se spojilo do třítýdenní akce Praha Září. Na holešovickém výstavišti se do 28. září představuje na několika scénách program pražských kulturních festivalů. Vybírat lze z hudby, tance, filmu nebo nového cirkusu.

Podle spolupořadatele akce Davida Gaydečky má být Praha Září oslavou kulturního života v koronavirových dobách, které kultuře nepřejí. „Je třeba, abychom si navzájem dodali naději, že to kulturní scéna přežije, a je i potřeba, abychom se připravili na příští rok. I když hrozí, že se bude vyvíjet negativně, všichni doufáme, že to bude v pohodě,“ uvedl. 

Návštěvníci si mohou vybrat z koncertů, divadelních představení či projekcí filmů. Do programu přispěl filmový festival Febiofest, přehlídka Designblok nebo setkání nového cirkusu a divadla Letní Letná. Přidaly se také hudební projekty Metronom Prague Music & Arts Fair či United Islands of Prague. Zapojen je i festival klasické hudby Pražské jaro nebo Tanec Praha. 

„Zahajujeme novocirkusovým představením Cirku La Putyka a Losers Cirque Company. Bude hrát Zrní a s Pražským jarem přijede Martin Grubinger, což je celebrita mezi hráči na perkuse a bicí. Další den pokračujeme s festivalem Mladí ladí jazz, ale je tu třeba i mezinárodní akce Bridge Festival. Poslední víkend bude patřit kapelám Lucie, Monkey Business nebo The Tap Tap,“ upřesnil Gaydečka.

Snad festival nezhasne

Věří, že se program festivalu uskuteční v naplánované podobě. „Konzultovali jsme to s hlavním hygienickým štábem a potvrdili jsme si navzájem, že žádná z akcí ve venkovním prostoru neznamenala žádné ohnisko šíření nákazy,“ doufají pořadatelé, že Praha Září nebude výjimkou. Lidé ale samozřejmě musí počítat s nutnými omezeními. Program je rozdělen do sektorů a nutná je akreditace.