Policie prošetřuje, odkud vzal Matthew Perry před smrtí ketamin

Kriminalisté nadále vyšetřují další podrobnosti smrti herce Matthewa Perryho. Zajímají se, jak se hvězda seriálu Přátelé dostala k vysoké dávce silného léku ketaminu, který byl nalezen v Perryho těle a který podle policie zapříčinil jeho smrt.

Matthew Perry zemřel loni v říjnu ve věku 54 let, nalezen byl bez známek života ve vířivce ve svém domě v Los Angeles. Pitevní zpráva z prosince konstatovala, že příčinou smrti byly „akutní účinky ketaminu“, které v kombinaci s dalšími faktory způsobily, že herec ztratil vědomí a sklouzl pod hladinu vody ve vířivce.

Vyšetřování pokračuje

„Na základě zjištění soudního lékaře pokračuje losangeleská policie s pomocí Úřadu pro potírání drog a Inspekcí Poštovní služby Spojených států amerických ve vyšetřování okolností smrti pana Perryho,“ uvedla losangeleská policie v aktuálním prohlášení.

Toxikologické testy zjistily v Perryho těle ketamin, krátkodobě působící anestetikum s halucinogenními účinky, v nebezpečně vysokých hladinách, které se pohybují v rozmezí obvykle spojovaném s celkovou anestezií používanou při plánovaných chirurgických zákrocích, konstatovala pitva.

Jako faktory, které přispěly k hercově smrti, byly uvedeny ischemická choroba srdeční, účinky léku používaného pro léčbu závislosti na opioidech buprenorfinu, který byl rovněž zjištěn v jeho těle, a utonutí.

Roky bojoval se závislostí

Perry se netajil tím, že je vyléčený alkoholik a že se desítky let potýkal se závislostí na lécích. Během deseti let natáčení sitcomu Přátelé, který ho proslavil, se dvakrát podrobil odvykací léčbě kvůli závislosti na alkoholu a lécích na předpis. Svůj boj popsal i v knižních pamětech. Podle rozhovorů citovaných v pitvě byl před svou smrtí devatenáct měsíců střízlivý bez zjištěných recidiv.

Výslechy svědků ve zprávě ukázaly, že podstupoval infuzní terapii ketaminem kvůli depresím a úzkostem. Jeho poslední známá léčba však proběhla týden a půl před jeho smrtí, takže ketamin, který v jeho těle našli soudní lékaři, si mohl vzít až po této poslední infuzi, uvádí se v pitevní zprávě.

„Přesný způsob užití v případě pana Perryho není znám,“ píše se ve zprávě s dodatkem, že v hercově žaludku se objevilo stopové množství ketaminu. Na jeho těle nebyly nalezeny žádné stopy po injekčních jehlách.

Právě otázky, jestli si herec mohl ketamin opatřit sám nebo kdo mu ho mohl dodat, zůstaly otevřené a podle mluvčího losangeleské policie jsou předmětem probíhajícího vyšetřování.