Zemřel herec Matthew Perry, jedna z hvězd seriálu Přátelé

Zemřel americký herec Matthew Perry, který se proslavil rolí Chandlera Binga v seriálu Přátelé. S odkazem na záchranné složky americká média uvádějí, že herec byl bez známek života nalezen ve vířivce ve svém domě v Los Angeles. Bylo mu 54 let. Loni vydal Perry paměti, ve kterých popsal svůj boj se závislostí na návykových látkách.

Hercovo úmrtí potvrdila televizní stanice NBC, která seriál Přátelé vysílala. „Jsme neuvěřitelně zarmouceni příliš brzkým odchodem Matthewa Perryho,“ uvedla NBC Entertainment na síti X. „Svým dokonalým komediálním načasováním a břitkým vtipem přinesl tolik radosti stovkám milionů lidí po celém světě,“ dodala.

Perry byl známý především díky své roli Chandlera v úspěšném seriálu Přátelé, jenž se vysílal v letech 1994 až 2004. Spolu s Perrym v něm hráli Jennifer Anistonová, Courteney Coxová, David Schwimmer, Matt LeBlanc a Lisa Kudrowová. Seriál udělal ze všech šesti herců celosvětové hvězdy. Každý z nich údajně na vrcholu popularity pořadu vydělával milion dolarů za epizodu.

Téměř po celou dobu natáčení Přátel se Perry potýkal se závislostí na alkoholu a lécích. Svůj boj s návykovými látkami popsal v loni vydané knize Přátelé, milenky a ta velká, příšerná věc. „Ahoj, jmenuji se Matthew, i když mě možná znáte pod jiným jménem. Přátelé mi říkají Matty. A měl bych být mrtvý,“ psal v úvodu knihy.

Herci ze seriálu Přátelé během předávání cen Emmy
Zdroj: Mike Blake/Reuters

V memoárech například přiznal, že se musel nechat odvézt na odvykací kúru okamžitě po dotočení jednoho z dílu Přátel a během natáčení nesčetněkrát trpěl kocovinou. „Asi jsem utratil devět milionů dolarů nebo tak nějak, když jsem se snažil vystřízlivět,“ řekl loni na podzim v rozhovoru pro New York Times.

Rodák z amerického Massachusetts vyrůstal v Ottawě poté, co se jeho matka, kanadská novinářka, která kdysi působila jako tisková tajemnice bývalého premiéra Pierra Trudeaua, rozvedla s Perryho otcem a provdala se za kanadského televizního pracovníka.

Trudeauův syn a současný kanadský premiér Justin Trudeau vzdal svému příteli z dětství hold a Perryho smrt označil za „šokující a smutnou“.

V mládí byl Perry nadějným tenistou, nakonec se ale rozhodl věnovat herecké kariéře.