Plzeňské Finále představí Trojana jako docenta či Dyka jako skladatele

Začíná festival Finále Plzeň (zdroj: ČT24)

V západočeské metropoli začíná festival Finále Plzeň. Promítá nové počiny z filmové, televizní i internetové tvorby. Zaměřuje se na českou kinematografii. Návštěvníci mohou zhlédnout taháky uplynulého roku i úplné filmové novinky. Finále je soutěžní přehlídkou, nejlepší tituly si odnesou Zlatého ledňáčka.

Pětatřicátý ročník zahájí česká premiéra historického snímku Il Boemo. Historické drama Petra Václava s Vojtěchem Dykem v hlavní roli připomíná osudy skladatele Josefa Myslivečka, který se v osmnáctém století prosadil v Itálii. Ve světě se pokusí prorazit i film Il Boemo – světovou premiéru měl na festivalu v San Sebastianu a Česká filmová a televizní akademie ho vybrala jako zástupce tuzemské kinematografie na Oscarech.

Do biografů vstoupí Il Boemo v říjnu. Návštěvníci Finále Plzeň ho tak mohou vidět v předstihu, stejně jako drama Oběť režiséra Michala Blaška. Odehrává se na českém maloměstě, kde žije i čtyřicátnice Irina původem z Ukrajiny. Když někdo zbije jejího syna, obvinění ukáže na místní Romy.

Oběť patří k filmům, které usilují o Zlatého ledňáčka. Vítěze vybírají mezinárodní poroty v celkem pěti soutěžních sekcích. Ty zahrnují hrané, animované, dokumentární, televizní, internetové, studentské, krátké i seriálové projekty. Některé za sebou mají uvedení na významných festivalech v Berlíně, Locarnu či Benátkách.

Novinky českého filmu

Zároveň s uvedením do republikových kin se na Finále promítá BANGER. V dramatu natočeném Adamem Sedlákem se představuje Adam Mišík v roli dealera, jehož snem je prorazit v rapu. Novinkou je také Buko – komedie Alice Nellis a zároveň jméno vysloužilého cirkusového koně, za nímž se hlavní hrdinka přestěhuje do divočiny po ztrátě manžela.

BANGER. (2022, režie: Adam Sedlák)
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Z dokumentů je možnost zhlédnout třeba rekapitulaci legendy českého rapu PSH Nekonečný příběh nebo si připomenout Nebe. Snímku Tomáše Etzlera a Adély Špaljové se podařilo nahlédnout do čínského sirotčince, kde se s tolerancí státu starají řádové sestry o děti s postižením.

Seriálové předpremiéry

Mezi seriálovou tvorbou je v soutěži zastoupena i produkce České televize. Například kriminálka Devadesátky nebo právě vysílané drama z univerzitního prostředí Pozadí událostí. Mimo soutěž odtajní Finále v předpremiéře minisérii Docent, za níž stojí scenáristé Případů 1. oddělení. Vyšetřovatele ztvárnil Ivan Trojan. Kriminální případ se řeší i v chystaném Zločinu na hranicích, který vznikl v rakouské koprodukci. K očekávaným projektům patří představení Krále Šumavy, příběh slavného převaděče na obrazovku převedl David Ondříček pro portál Voyo. 

Finále Plzeň se zaměřuje na českou tvorbu. Na programu letošního ročníku jsou i projekty z Německa a Maďarska a také zahraniční snímky, na kterých se podíleli čeští tvůrci.