Pět z deseti Přibáňů doporučuje: Podívejte se na teaser k filmu Trabantem tam a zase zpátky

Teaser: Trabantem tam a zase zpátky (zdroj: Aerofilms)

Dokumentem z poslední cesty uzavřel cestovatel Dan Přibáň po dvanácti letech výpravy napříč kontinenty. Závěrečné dobrodružství s ním mohou diváci sdílet od 11. dubna, kdy snímek Trabantem tam a zase zpátky vstupuje do kin. Ukázku z divoké cesty v předstihu přináší teaser.

Poslední výprava byla opět mezinárodní. Česko-polsko-slovenská posádka se na cesty vydala dvěma trabanty, Fiatem 126p čili maluchem a na motorce značky Jawa 250. Poprvé naopak cestovatelé nepřibrali do týmu žádnou ženu. 

„Jet v pánské sestavě bylo čistě pragmatické rozhodnutí. Chtěli jsme si to po náročné minulé cestě co nejvíce zjednodušit a vrátit se zpátky ke kořenům první výpravy, kdy jsme jeli jen tři kluci,“ vysvětlil „otec“ projektu Dan Přibáň.

Výprava začala na jihu Indie a pokračovala přes Nepál, Pákistán, Čínu, Kyrgyzstán do Uzbekistánu a odtud přes Rusko a Ukrajinu. K nejnáročnějším částem patřilo zdolání Himaláje, kde trabanty ve výšce 5328 m. n. m. dosáhly výškového rekordu pro dvoutaktní auta.

Mapa k filmu Trabantem tam a zase zpátky
Zdroj: ČT

Za pět měsíců urazili cestovatelé 17 237 kilometrů. „Poslední tisícovka kilometrů od ukrajinsko-slovenských hranic byla krásná, silná a dojemná. Všude nás lidé vítali, stáli podél silnic a mávali… Něco takového už asi nezažijeme. V době sociálních sítí si takového obrovského zájmu a osobního kontaktu neskutečně cením,“ komentuje Přibáň závěr cesty.

Tentokrát trabanty dojely po svých až do Prahy, aby tak zakončily dvanáctiletou „cestu kolem světa“. „Každá naše cesta byla těžší než ta předchozí a každá jinak. Na té první jsme nevěděli, co dělat, na poslední jsme to věděli naprosto přesně, ale dělali jsme toho až moc. Ovšem na ironii a černý humor, někdy na hranici politické korektnosti, byla spousta prostoru vždy,“ shrnuje dobrodružnou životní etapu Přibáň. 

U žádné z výprav nechyběly kamery, takže cestovatelé se o své zážitky mohli následně podělit s diváky prostřednictvím dokumentu nebo dokumentárního seriálu.