Pět Adventních koncertů České televize pomůže handicapovaným i neúplným rodinám

Adventní koncerty České televize za třicet let podpořily na sto dvacet neziskových organizací a rozdělily přes dvě stě sedmnáct milionů korun. Letošní, jubilejní ročník dobročinné sbírky doplní mimořádný, pátý koncert na podporu neúplných rodin. Přímý přenos z pražských sakrálních prostor vysílá ČT vždy o adventních nedělích od 17:30, bonusový koncert zazní poslední sobotu před Štědrým dnem.

Koncertními podvečery už tradičně provedou Jan Potměšil a Ester Janečková. „Letošní ročník se kvůli koronavirové pandemii musí obejít bez diváků, kteří nám určitě budou při moderaci chybět. Věřím ale, že ti, co nás budou sledovat z televizních obrazovek, tuto změnu skoro ani nepocítí. Byla bych ráda, kdybychom jim zprostředkovali stejnou slavnostní atmosféru jako v minulých ročnících,“ přeje si Janečková. 

Sbírka pro lidi s handicapem, asistenční psy a neúplné rodiny

Program zahájil 29. listopadu koncert v Tereziánském sále Břevnovského kláštera na podporu společnosti Dolmen, provozující chráněné bydlení pro dospělé s mentálním postižením a poruchami autistického spektra v Libereckém a Karlovarském kraji.

Záznam prvního Adventního koncertu ČT (zdroj: ČT24)

Následující neděli se rozezní Loreta pro společnost Pestrá zabývající se výcvikem asistenčních psů pro lidi s různými handicapy a specifickými potřebami.

Třetí koncert na Vyšehradě bude věnovaný pardubickému centru pro osoby s tělesným postižením Křižovatka a celou sbírku završí hudební podvečer v neděli 20. prosince v karlínském kostele Cyrila a Metoděje. Zamýšlen je pro mateřskou a základní školu pro děti s kombinovaným postižením Smilling Crocodile.

O den dříve, v sobotu 19. prosince od 20:15 hodin, se ještě uskuteční mimořádný koncert v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově. Jeho výtěžek rozdělí Charita ČR mezi neúplné rodiny, na které tvrdě dopadá současná situace a s ní spojená omezení.

Známé tváře jako patroni i vystupující

Svým vystoupením Adventním koncertům ČT přispějí Aneta Langerová, Marie Rottrová, Jaroslav Svěcený, Ivo Kahánek, soubor Hradišťan nebo Baborák Ensemble.

Každý z koncertů se navíc koná pod patronací známé osobnosti. Ty letošní zaštiťují herečka Jitka Čvančarová, zpěvačka Leona Machálková a tři tváře spojené se zpravodajstvím České televize: Nora Fridrichová, Lea Surovcová a Jakub Bažant.

Dlouholetý sportovní komentátor dokonce uváděl první Adventní koncerty, tehdy ještě Československé televize, po boku Marty Kubišové. „Po třiceti letech jsem se stal patronem těchto koncertů a jsem za to rád. Také proto, že pomoc druhým se prostřednictvím sportovní charity stala důležitou součástí mého života,“ podotýká.

Česká televize potřicáté vysílá charitativní Adventní koncerty (zdroj: ČT24)

Rekordní ročník vynesl 11 milionů korun

Loňské Adventní koncerty České televize přinesly podpořeným institucím doposud druhou nejvyšší částku v historii vysílání pořadu 10,5 milionu korun. V roce 2018 se vybrala rekordní částka více než 11 milionů korun.

  • Odesláním dárcovské zprávy v hodnotě 30, 60 nebo 90 korun (DMS ADVENT 30, 60 nebo 90) na telefonní číslo 87 777. Více na www.darcovskasms.cz.
  • Darem on-line na portálu www.darujspravne.cz.
  • Libovolnou částku lze poslat přímo na transparentní účet Adventních koncertů České televize (692692692/0800).
  • Prostřednictvím call centra během vysílání Adventních koncertů.