Páni kluci i Krakonoš a lyžníci. Zemřela režisérka Věra Plívová-Šimková

V devadesáti letech zemřela režisérka dětských filmů, scenáristka a spisovatelka Věra Plívová-Šimková, informoval v neděli pozdě večer portál Seznam Zprávy. Natočila například snímky Páni kluci, Krakonoš a lyžníci nebo Lyšáci, Myšáci a Šibeničák. Filmografie Plívové-Šimkové čítá na dvě desítky celovečerních projektů.

Narodila se v Lomnici nad Popelkou do ochotnické rodiny. V mládí sportovala a kreslila. Po maturitě na gymnáziu studovala režii na FAMU pod vedením režiséra Bořivoje Zemana (Pyšná princezna, Honza málem králem). Po studiích asistovala na Barrandově, například režisérovi Karlu Kachyňovi při natáčení dramatu Král Šumavy, a spolupracovala také třeba s Vojtěchem Jasným.

Během své padesátileté praxe u filmu objevila Plívová-Šimková řadu dětských hvězd, které posléze pokračovaly v hereckých kariérách. Na jejích filmech také vyrostlo několik generací diváků. Natočila též snímky jako Jak se točí Rozmarýny, Přijela k nám pouť, Nefňukej, veverko!, Artuš, Merlin a Prchlíci nebo Mrkáček Čiko. Posledním filmem, který režírovala a napsala k němu i scénář, bylo drama Kruh z roku 2001.

Věnovala se rovněž divadelní režii, některé své scénáře přepracovala a vydala také knižně. V roce 1999 získala na Zlín Film Festivalu ocenění Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež.

Zemřela režisérka Věra-Plívová Šimková (zdroj: ČT24)