O Kunderovi vznikl nový dokument. Spisovatelova manželka Věra režisérčinu práci oceňuje

Události v kultuře: Nový dokument o Kunderovi (zdroj: ČT24)

Vznikl nový dokument o Milanu Kunderovi s názvem Odysea ztracených iluzí od režisérky Jarmily Buzkové. Ta stejně jako Kundera trvale žije v Paříži. Autorka přináší údajně nový pohled na život a dílo spisovatele, který se velkou část svého života kameře systematicky vyhýbá.

Desítky let si nekompromisně střeží své soukromí, byť samotný jeho život je román, který obsahuje všechny aspekty jeho díla. Jarmila Buzková se to vše pokusila provázat v novém dokumentu, který nejdřív představila českému publiku. S Kunderou sice osobně nehovořila, využila ale svých vazeb ve Francii.

„V závěrečné části jsem se seznámila s jeho ženou, Věrou Kunderovou, a dotáhly jsme to spolu do konce,“ říká Buzková. Prý ustoupila od některých požadavků, stejně jako Kunderová.

„Jsem velice spokojená, Jarmila pracovala výborně,“ sděluje Kunderová s tím, že její námitkou bylo jen zařazení scény z filmu Nesnesitelná lehkost bytí od Philipa Kaufmana, který prý nemá ráda. Adaptaci Kunderova románu natočili Američané s Danielem Dayem-Lewisem a Juliette Binocheovou v hlavních rolích.

Slavní hosté projekce

Do zcela zaplněného sálu Českého centra se přišli podívat přátelé spisovatele i režisérky, třeba politolog Jacques Rupnik či filozof Alain Finkielkraut. „Byl pro mě zdrojem inspirace a mám vůči němu trochu dluh, protože ho cituji na první stránce první kapitoly svého prvního románu HHhH,“ řekl na projekci spisovatel a autor knihy HHhH o atentátu na Heydricha Laurent Binet.

Romány Milana Kundery mají mnoho rovin a vrstev. Režisérka ale měla od začátku jasno v tom, co chce ve filmu ukázat. „Já jsem opravdu chtěla, aby téma Odysey, které probíhá prakticky celým jeho dílem, bylo v tom filmu vizuálně přítomné,“ uvádí Buzková. Jde tak o další střípek do diskuze o tom, kde je a kdo byl Kundera.

Po projekci v Českém centru uvede dokument o Milanu Kunderovi francouzský kulturní kanál Arte. Prvního dubna by měl Milan Kundera oslavit čtyřiadevadesát let.