Archiv Milana Kundery je už v Brně. Montaigne v telecí kůži, překlady Kunderových knih i jeho autoportrét

Do Brna dorazila druhá část archivu Milana Kundery (zdroj: ČT24)

Do Brna v pátek dorazila z Paříže dodávka s částí archivu Milana Kundery. Zhruba čtyřicet krabic obsahuje převážně knihy. Jde především bezmála o pět tisíc autorských výtisků, které získal od nakladatelů po celém světě. Brněnský rodák Kundera s manželkou Věrou vše věnovali Moravské zemské knihovně, která soubor zpracuje a zpřístupní badatelům i dalším zájemcům. Podle slov ředitele knihovny Tomáše Kubíčka si spisovatel přeje, aby jeho knihy v Brně „dobře spočinuly“. První část Kunderova archivu, kterou tvořila hlavně korespondence a literární ceny, dorazila už v červnu.

Třiadevadesátiletý Kundera patří k nejuznávanějším žijícím evropským romanopiscům. Téměř půl století je jeho domovem Francie. První část svého díla psal česky, druhou francouzsky. Rozhodnutí, že písemnosti a knihy Kunderových zamíří do rodného města světoznámého spisovatele, padlo už před několika lety.

Faktické předání zdržela pandemie. Od června je v Brně část Kunderova listinného archivu s dokumenty, dopisy a fotkami. Teď přišla řada na část jeho osobní knihovny. Kromě Kunderových překladů přivezla dodávka z Paříže také několik dalších zajímavostí.

Knihy ze 16. století i obraz malovaný Kunderou pro jeho ženu

Mimořádně vysokou hodnotu má vydání Esejů od Michela de Montaigne ze šestnáctého století. „S převazbou samozřejmě do telecí kůže,“ doplňuje ředitel Moravské zemské knihovny Kubíček. Kundera svazek získal jako součást jednoho z literárních ocenění. Součástí daru je také výpravné dvousvazkové vydání románu Gargantua a Pantagruel od Francoise Rabelaise s Kunderovou předmluvou.

Spíš symbolicky cenný je portrét manželů Kunderových, který namaloval na první francouzské adrese, když se jeho ženě zdál byt příliš prázdný. Převozem obrazu do Brna se Kundera symbolicky vrací do rodného města.

„Knihovna má pro nás hodnotu nejenom materiální, ale především symbolickou. Jak často zdůrazňuje Věra Kunderová, tímto způsobem se Milan Kundera vrací do Brna, kde se narodil a kde mu bylo dobře,“ podotýká Tomáš Kubíček.

Portrét Milana Kundery a jeho ženy Věry malovaný spisovatelem
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

V Brně se otevře Knihovna Milana Kundery

Při červnovém převozu první části archivu Kundery a jeho ženy se do Brna dostaly fotografie, listiny i literární ceny, včetně francouzského Řádu čestné legie. Kubíček počítá s tím, že v budoucnu získá pro brněnskou bibliotéku od Kunderových i další archiválie a knihy.

Dosavadní dary po zpracování zpřístupní v Knihovně Milana Kundery, tedy nově připravovaném prostoru v prvním patře budovy v Kounicově ulici. Veřejnost a badatelé se k materiálům dostanou i díky digitalizaci.

Knihovna Milana Kundery by se mohla otevřít po Novém roce. Nabídne i besedy s předními evropskými intelektuály. „Určitě se nebudou konat každý týden, mělo by to být vždy něco výjimečného,“ upřesnil Kubíček.

Nevědění jako audiokniha

K českým čtenářům se Kunderova tvorba v říjnu dostává také prostřednictvím nové audioknihy. Radúz Mácha načetl Kunderův zatím poslední do češtiny přeloženou knihu Nevědění. Jde teprve o druhou českou audioknihu s dílem Milana Kundery po Nesnesitelné lehkosti bytí.

Román Nevědění o návratu emigrantů do porevoluční vlasti napsal autor na přelomu milénia, vyšel už ve více než padesáti zemích. V Česku byl v překladu Anny Kareninové publikován loni.