„Neuvěřitelně krásné a dojemné“. S curyšským orchestrem začala Dvořákova Praha

Události v kultuře: Začíná Dvořákova Praha (zdroj: ČT24)

Čtvrtečním koncertem začala šestnáctá Dvořákova Praha, festival klasické hudby, který se každoročně koná v období narozenin skladatele Antonína Dvořáka. Festival v pátek v Rudolfinu pokračuje koncertem orchestru Tonhalle Curych pod taktovkou Paavo Järviho, na kterém vystoupí klavírista Ivo Kahánek. Páteční program dále nabídne Symfonii č. 9 d moll Antona Brucknera. Letos Dvořákova Praha nabídne tři desítky koncertů.

Festival začal ve čtvrtek violoncellovým koncertem h moll v podání Anastasie Kobekinové. Ruskou interpretku doprovodil orchestr Tonhalle Curych a jeho šéfdirigent Järvi, kteří v druhé části večera zahráli Dvořákovu Novosvětskou symfonii.

„Jelikož jsem vyrostl v rodině dirigenta, tato hudba byla součástí mého života doslova od prvních krůčků. Obě tyto skladby mám spojené s dospíváním. Jsou součástí mého hudebního života. Patří k nejlepším skladbám, jaké kdy byly napsány. Když dirigujete Novosvětskou symfonii, když se k ní vracíte po nějakém čase, velmi vás překvapí, jak pomalu plyne. Jak neuvěřitelně krásná a dojemná je,“ sdělil ČT Järvi.

Akce v pátek pokračuje znovu koncertem orchestru Tonhalle Curych, na kterém vystoupí klavírista Ivo Kahánek. Český interpret zahraje Klavírní koncert č. 3 c moll Ludwiga van Beethovena. Páteční program dále nabídne Symfonii č. 9 d moll Antona Brucknera.

Propojení s Brahmsem

Program připomene i Johannese Brahmse, který Dvořákovo dílo doporučil nakladateli, a tak mu pomohl se proslavit. Díla obou skladatelů zahrají také vídeňští filharmonici pod vedením Jakuba Hrůši. Jejich koncert se bude vysílat i v zahraničí. Zazní nejprve Brahmsův Druhý klavírní koncert se sólistou Igorem Levitem a poté Dvořákova Osmá symfonie.

Novinkou letošní Dvořákovy Prahy je propojení s audiovizuálním digitálním uměním. Na Palachově náměstí už začátkem týdne vyrostla velká černá krychle osazená obrazovkou, na které se promítá digitální dílo Dvořákovy sny. Diváci ho budou moci vidět do středy od desíti ráno do desíti večer.