Národní galerie prodlouží výstavu Rembrandta až do března

Národní galerie prodlouží výstavu Rembrandt: Portrét člověka. Expozice v paláci Kinských se měla původně uzavřít na konci ledna. Národní galerii se nyní ale podařilo vyjednat, že díla v Praze zůstanou až do 21. března.

Výstava představuje řadu děl zapůjčených z tuzemských, ale i světových muzeí a galerií. Unikátní projekt pořadatelé nejprve posunuli kvůli pandemii z jarního termínu na podzimní.

Poté byl, stejně jako další výstavy v tuzemsku, uzavřen – a dosud je, i když nakrátko si zájemci instalaci mohli prohlédnout. Před Vánoci totiž ještě spolu s dalšími čtyřmi výstavami s unikátními zahraničními výpůjčkami dostaly výjimku ze zákazu. 

Výstavu Rembrandt: Portrét člověka měla Národní galerie podle původních plánů ukončit na konci ledna, bez ohledu na to, zda epidemická situace do té doby dovolí ji návštěvníkům zpřístupnit, nebo ne.

Bez prací na papíře

„Klíčová zde byla práce odborníků, kteří vynaložili nemalé úsilí, aby zajistili nelehký transport děl ze zahraničí, a proto bychom si tuto výstavu měli užít, jak nejdéle to půjde, protože podobná příležitost se v dohledné době znovu nenaskytne,“ vysvětlila prodloužení ředitelka NG Alicja Knastová.

Z celkem sto patnácti vystavených děl je Rembrandtova tvorba zastoupena deseti malbami a více než padesáti pracemi na papíře, tedy grafikou a kresbou. „Samozřejmě díla na papíře jsme museli z výstavy odebrat, abychom je nevystavovali světlu, které jim škodí. Ale většina krásných děl ze soukromých i veřejných sbírek zůstane nadále součástí výstavy. Doufáme, že až se epidemická situace uklidní, tak muzea a galerie budou mezi prvními, kdo bude moci otevřít. To nám řekl ministr kultury,“ věří Knastová.

Vedle Rembrandtovy tvorby výstava nabízí i práce dalších umělců, které připomínají malířovo tvůrčí soupeření se současníky i vliv, jaký si ve výtvarném umění udržuje ještě dnes.