Na Jihočeské divadlo neodbytně útočí letní vosy

Absurdní komedie o vztazích v Jihočeském divadle (zdroj: ČT24)

Letní vosy nás štípou už i v listopadu, stěžují si prostřednictvím názvu hrdinové hry, kterou v české premiéře uvedlo Jihočeské divadlo. Zneklidňující absurdní komedii o vztazích napsal jeden z nejvýraznějších představitelů současné ruské dramatiky Ivan Vyrypajev.

Budějovická novinka řeší otázky víry, lží, povrchnosti – a především smyslu života. „Téma to bylo vždy aktuální, nejvíce ale v dnešní době,“ domnívá se herec Tomáš Havlínek. Autor ve hře pracuje s vymezením pravdy v mezilidských vtazích. 

Na scéně plné květin, které nakonec uvadají, se potkávají tři postavy: Robert se snaží zjistit, kde byla jeho žena Sára minulé pondělí, ale tvrzení manželky si protiřečí s informacemi od rodinného přítele Donalda. Robert neví, které verzi věřit, konflikt se stále více vyostřuje a promlčené věci znovu vyplouvají na povrch – to ostatně chce metaforicky vyjádřit i název hry.

Tomáš Havlínek, Václav Švarc, Beáta Kaňoková
Zdroj: Petr Zikmund/Jihočeské divadlo

„Text není konkrétní, vše je zahaleno metaforou,“ musí si podle představitele Donalda Tomáše Havlínka publikum symboly odkrývat samo. „Je to více pocitové představení, důležité je, jaký si z něj divák odnese pocit,“ souhlasí Beáta Kaňoková, která hraje Sáru. Jejich trojici doplňuje Václav Švarc v roli Roberta.  

Před štípnutím letními vosami se skrývají Na Půdě, tedy na studiové scéně Jihočeského divadla.