Moskvě zachutnaly Anglické jahody a krize se nebojí

Moskva - Moskevský mezinárodní filmový festival se letos sice koná po jednatřicáté, slaví ale svým způsobem padesáté narozeniny. První světové snímky se totiž v ruské metropoli představily už v roce 1959. Filmová brána východního trhu láká pořád mnohé tvůrce, včetně českých. I letos se zde promítají snímky některých z nich. Například film o roce 1968 Anglické jahody, jejichž režisér dostal hned po skončení projekce nabídku zúčastnit se další ruské filmové přehlídky.

Drhu tak úspěšné přijetí jeho snímku překvapilo. Srpnové události podávají Anglické jahody úsměvným pohledem mladých lidí, ani nekonfliktní pojetí ale podle režiséra odlišné pohledy na rok 1968 nesmaže. „Přece jen je to pro Rusy kontroverzní téma. Ať to vezmete z jakékoli stránky, ať ten film má jakékoli vyznění, tak je to téma vždycky kontroverzní,“ domnívá se Drha.

Do festivalového programu se letos vešlo hned šest českých snímků. Kromě Anglických jahod také Bathory, Normal nebo Tobruk. Celkem moskevský festival nabídne více než dvě stovky filmů, chybět nebude ani doprovodný program a celebrity. Přitáhnout návštěvníky má například americký herec Adrien Brody.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

„Divákům nabízíme hlavní soutěž, soutěž mladých režisérů a pak přes dvacet sekcí, které zastupují všechny zajímavé žánry světové filmové produkce,“ přiblížil nabídku programový ředitel festivalu Kirill Razlogov.

Festival odstartoval snímek Car ruského režiséra Pavla Lungina. Historická freska o Ivanu Hrozném za 15 miliónů dolarů má dokázat, že ekonomická krize zatím ruské filmy do kolen nedostala.

Filmová brána na Východ

Moskevská přehlídka sice nepatří do festivalové ligy, pomáhá ale prodávat filmy dál. Kdo je vidět v Moskvě, může se, respektive jeho snímek, později objevit v ruských kinech nebo televizích. „Je to určitě brána k východním trhům. Nejenom Ruska, ale i do zemí bývalého Společenství nezávislých států,“ potvrzuje filmový producent Pavel Melounek.

Pro české filmaře není prosadit se na Východě nijak jednoduché. Chybí peníze, partneři, ale hlavně společná témata, která by oslovila diváky doma i na ruském trhu.

„Když jsem tu v Moskvě před devíti lety soutěžil s filmem Početí mého mladšího bratra, tak spousta diváků říkala, že se jim po českém filmu stýská, že byli na české filmy zvyklí,“ podělil se o svou zkušenost Drha. „Ale už je to dlouho, devět let, dneska se asi změnila situace a mladí diváci se na české filmy asi nepamatují, a tedy ani po nich netouží. Ale když je film zajímavý, tak může prorazit všude,“ dodal.

  • Z ruského snímku Car autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/944/94333.jpg
  • Kino autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/944/94334.jpg