Mezinárodní Festival Krumlov připomene pád Bastily

Mezinárodní Festival Krumlov 14. července zahajovacím koncertem v Letní jízdárně programem s názvem Francouzská noc připomene pád Bastily. Do 5. srpna na 12 místech ve městě a jeho okolí zazní 18 koncertů hlavního programu. Doprovodný program ve Festivalové zóně nabídne více než šest desítek různých aktivit zdarma.

Na zahajovacím koncertu pod taktovkou klavírista Alexandr Melnikov uvede Klavírní koncert č. 5 Camilla Saint-Saënse v doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Roberta Jindry. Zazní další díla romantismu a impresionismu skladatelů Alexandra Duparca, Clauda Debussyho a Maurice Ravela, které doplní taneční choreografie Jiřího Bubeníčka a jeho souboru Les Ballets Bubeníček. Muzikant a skladatel Jan Budař posluchače 4. srpna v Zámecké jízdárně provede koncertem NEvážná klasika.

„Je to koncert, který má za cíl přiblížit klasickou hudbu širšímu okruhu posluchačů. Záměrně je sestaven z poměrně raritních a někdy i zábavných až vtipných hudebních kusů. O hudební složku se postará symfonický orchestr z Teplic. Já se představím v roli až příliš nadšeného a chvílemi až neposlušného diváka, který v závěru koncertu zahraje na psací stroj,“ řekl Budař.

Koncert s titulem Operní gala 15. července připomene 160 let od narození Giuseppa Verdiho v podání operní sólistky Zuzany Markové a Charlese Castronova za doprovodu PKF-Prague Philharmonia. Spojení opery a baletu nazvané Il Boemo&Wranitzky 21. července přiblíží skladatele Josefa Myslivečka. Hlas jeho áriím propůjčí Simona Šaturová. Program doplní taneční soubor pod vedením Andrey Miltnerové.

Když se Bernstein potká s Gershwinem

Na koncertě Viva Espaňa 22. července zazní temperamentní i romantické zarzuely, typické španělské operetní melodie, v autentickém podání sopranistky Beatriz Díazové a tenoristy Pabla Garcíy-Lópeze. Kytarista Rafael Aguirre vystoupí s Conciertem de Aranjuez Joaquina Rodriga. PKF – Prague Philharmonia povede dirigent Manuel Hernández-Silva. Večer Bernstein Meets Gershwin 29. července v Pivovarské zahradě propojí oba současníky, od jejichž narození uplyne 125 a 135 let. Klasická i muzikálová díla obou autorů představí zpěváci z newyorské Broadwaye Nikki Renée Danielsová a Jeff Kready v doprovodu Severočeské filharmonie s dirigentem Janem Kučerou.

Doprovodný program ve Festivalové zóně nabídne koncerty, výtvarné, pohybové i vzdělávací aktivity zdarma. Pořadatelé uvedli, že ceny vstupenek budou na stejné nebo nižší úrovni než v minulých letech. Rozpočet festivalu je přibližně 37 milionů korun. Festival Krumlov, dříve Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, se koná od roku 1992. Ve své historii přivítal více než 12 tisíc umělců ze 40 zemí. Mezi nimi byly i velké kulturní ikony, například operní pěvci Plácido Domingo, Jonas Kaufmann, Renée Flemingová, ale i zpěvák Karel Gott nebo operní pěvkyně Dagmar Pecková.