Malý Pán čelí v novém filmu nástrahám velkého světa

Točí se pokračování filmu Malý Pán (zdroj: ČT24)

Velká cesta Malého Pána bude mít pokračování. Na loutkové dobrodružství po osmi letech navazuje nový filmový příběh, který se částečně natáčel přímo ve středočeských lesích. Loutky i fantaskní mikrosvět filmu opět vytvořil výtvarník František Skála.

I když od premiéry Malého Pána k první klapce pokračování uběhlo téměř osm let, přípravy nového příběhu se začaly psát vzápětí po premiéře. Další dobrodružství vychází z postav i prostředí původního snímku, který se opíral o knihu Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha. Ústřední hrdina tehdy hledal cestu ze samoty a nakonec našel přátelství.

Pokračování se natáčí v exteriérech. „Ve vizuální podobě bude opět sázet na jedinečnost spojení přírodního světa se silným výtvarným pojetím výpravy filmu,“ říká o filmu režisér Radek Beran. Spolu s Lumírem Tučkem napsal také scénář. „Je to vlastně jako běžné natáčení, jen v menším měřítku a herci jsou trochu ze dřeva,“ podotýká producent Jakub Červenka.

Natáčení filmu Malý Pán 2
Zdroj: Bontonfilm

Filmování náročné víc pro štáb než pro herce

Natáčecími lokacemi se staly les, louka a lom nedaleko Prahy. Zachycení loutkové akce znamenají pro tvůrce specifický přístup práce. „Na divadle je posledních zhruba třicet let trend, že herec bývá vidět, na filmování prostě vidět nesmí být,“ srovnává loutkoherec René Krupanský. Loutek se před kamerou vystřídá téměř šedesát. Řada postav, včetně hlavního hrdiny, má navíc několik variant.

Vizuálně působivé místo natáčení vidí režisér či kameraman zblízka i proto, že si často kvůli přesvědčivému nastavení záběrů musí kleknout nebo lehnout. Kameraman Jan Baset Střítežský je zvyklý už třeba ze své předchozí filmařské práce.

Poslední závod, jenž připomněl příběh závodu, při němž zahynuli lyžaři Hanč a Vrbata, snímal často zapadaný sněhem. „Ono se to nezdá, ale člověk se za den dost naběhá. A dlouho je i v nějaké nepříjemné poloze. Ale asi si takové extrémnější projekty nějak vybírám,“ říká Střítežský. Za snímek obdržel po několika nominacích svého prvního Českého lva.

Natáčení filmu Malý Pán 2
Zdroj: Bontonfilm

„Pro nás autory je zároveň velkou výzvou utkat silný příběh na poměrně malém půdorysu postav tak, aby vznikl poutavý rodinný film,“ dodává režisér Radek Beran. Pokračování, vznikající v koprodukci České televize, chce „vyzdvihnout roli nezištného, čistého dětského pohledu na svět“.

Na filmové plátno se Malý Pán vrátí letos v prosinci. Po natáčení v lesích ale ještě tvůrce čeká přesun do studia, kde loutky promluví hlasy Barbory Polákové, Pavla Lišky, Miroslava Táborského nebo Miroslava Krobota. Malému Pánovi hlas propůjčil Saša Rašilov.