Klidně mě vystřel na Měsíc. Komiks o Nicku Caveovi se dostal do jeho hlavy

Česky vyšel komiks o Nicku Caveovi (zdroj: ČT24)

Jako rozervance, ale současně workoholika posedlého až manickou potřebou tvořit vidí německý kreslíř Reinhard Kleist hudebníka Nicka Cavea. Jeho příběh zpracoval jako komiks.  Grafický román Mercy On Me představil autor osobně na veletrhu Svět knihy, který se do neděle konal v Praze.

Kleist v knize míchá skutečnost s fikcí. Portrét Nicka Cavea vytvořil pohledem jeho děl – prostřednictvím postav z knih a písní, které osobitý hudebník napsal a složil. „Můžete se tak ponořit do světa, který Cave vytváří. Není to kniha, jsou to dveře do jiných světů,“ říká Kleist. Sám Nick Cave je podle něho vizuálně dokonalou komiksovou postavou.

Řekl mi, že by se mu nelíbilo, kdyby to byl normální životopis. Chtěl, abych spíš vytvořil jakousi legendu nebo mytologický příběh. A to jsem udělal. Řekl mi: ‚Děláš komiks, můžeš mě klidně vystřelit na Měsíc.‘
Reinhard Kleist

Při psaní a kreslení muzikantovy biografie se Kleist nemusel držet žádných mantinelů, naopak dostal svobodu. Nebál se pustit ani do témat, která Caveovi zrovna nelichotí.

„V některých částech jsem se s Cavem nemazlil,“ připouští Kleist. „Například o jeho užívání drog nebo o tom, jak zacházel s některými členy svých kapel. Někdy jsem měl obavu a říkal jsem si: ‚Bože, on to nakonec přece uvidí, bude se mu to líbit?‘ A líbilo.“

Na knize Kleist pracoval téměř čtyři roky. Vše kreslil ručně na papír, nikoli – jak je dnes běžné – v počítačovém programu. Překladová práva na komiks koupilo dosud třináct zemí. V Praze Kleist knihu představil za doprovodu kapely hrající písně Nicka Cavea. Skupina byla sestavená ze zaměstnanců vydavatelství českého překladu.

Nick Cave není jediný hudebník, jehož život převedl Reinhard Kleist do komiksu. Velkou pozornost vzbudil i jeho kreslený životopis Johnnyho Cashe. A v budoucnu se chystá nakreslit život Davida Bowieho.