Jsem hrdý na její herectví, řekl McGregor o své dceři. Oba hrají ve snímku Druhá šance

Události: Ewan McGregor v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Skotský herec Ewan McGregor v sobotu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech přestavil svůj snímek Druhá šance. Jedná se o nezávislý film, ve kterém hraje se svou dcerou Clarou a zároveň ho oba produkují. Během rozhovoru pro ČT zavzpomínal i na svůj čtvrtý snímek Trainspotting, o kterém řekl, že mu změnil život. Později od Jiřího Bartošky převzal Cenu ředitele MFF Karlovy Vary.

Druhá šance popisuje příběh dcery bojující s drogami a otce, po kterém sklony k závislosti zdědila. „Jako herec jsem s Clarou předtím nehrál, její herecká dráha byla její vlastní. Takže bylo úžasné vidět, že to umí a že je skvělá herečka. Jsem hrdý na její herectví,“ řekl McGregor v neděli během tiskové konference.

„Vždycky jsem si otce vážila a vzhlížela jsem k němu, takže jsem si velmi cenila, že jsem s ním mohla být v tomto filmu,“ doplnila Clara. Pochvalovala si i spolupráci s režisérkou Emmou Westenbergovou, která jim umožnila během natáčení improvizovat a hrát si se scénářem.

Westenbergová se podle svých slov inspirovala různými roadmovie filmy a zmínila i snímek Desert hearts. „Na tomto filmu je tolik pěkné, jak řekl Ewan a Clara, že tam jsou spolu ve společném prostoru a kamera krouží kolem nich,“ doplnila.

Společně strávený čas

Sám McGregor však nedokáže říct, jestli má radši práci na větších blockbustrech nebo na malých nezávislých snímcích. Důležitý je pro něj jedinečný a pravdivý pocit, ve kterém se cítí dobře.

„Natočil jsem stejně malých filmů jako těch velkých, vždycky jsem měl štěstí, že jsem se mohl pohybovat mezi těmito dvěma světy. Koneckonců film si nevybíráte podle rozpočtu, ale podle námětu, postav, nebo jestli má takzvaně srdce. Film Druhá šance měl těch srdcí hodně,“ řekl herec v sobotu na červeném koberci.

Jeho dcera Clara McGregorová byla také autorkou námětu a producentkou filmu Druhá šance, zatímco on sám působil jako výkonný producent. Jedná se o jejich první společný projekt a na filmech by spolu chtěli pracovat i nadále. I kvůli tomu, že spolu mohou trávit více času.

„Chodili jsme spolu do autobusu se líčit a během toho jsme jen tak klábosili. Chodili jsme na plac. Byl to moc příjemný společně strávený čas. Mám pocit, že se to mezi otcem a jeho dcerou-dvacátnicí moc nestává. Nestrávíte spolu jen tak šest týdnů. Bylo to moc pěkné,“ svěřil se McGregor.

Trainspotting mi změnil život, řekl McGregor

McGregor zavzpomínal i na roli Marka Rentona ve filmu Trainspotting, který popisuje život drogově závislých během devadesátých let v Edinburgu. „Byla to opravdu mimořádná zkušenost spolupracovat s režisérem Dannym Boylem. Natočil jsem s ním svůj první i čtvrtý snímek a pak další, nastavil vysokou laťku,“ doplnil herec a přiznal, že mu Trainspotting změnil život.

K jeho zásadním rolím patří také ta ve Hvězdných válkách. Jestli se v některém z dalších filmů ságy objeví, ale prý neví. „Svět Hvězdných válek má mnoho produkcí a já vlastně nevím, jestli Obi-Wan Kenobi tam opět budu, respektive jestli ho budu hrát já,“ vysvětlil.

Během sobotního večera předal Jiří Bartoška McGregorovi Cenu prezidenta festivalu.  McGregor se svěřil, že už jako malý chlapec chtěl být hercem a ten sen se mu splnil. V herectví podle svých slov nikdy neřešil nějaký kariérní vzestup. „Rád hraju. Vždycky jsem k tomu tak přistupoval. Nemyslím na kariéru, nevytyčuju si nějaké cíle, vždycky se snažím najít další dobrou roli a pracovat s talentovanými lidmi,“ říká.

„Chtěl jsem říct něco v češtině, ale když jsem si to nacvičoval, tak ostatní chtěli zavolat záchranku, protože měli dojem, že mám mozkovou mrtvici. Takže česky mluvit nebudu,“ zavtipkoval při přebírání ceny a všem přítomným poděkoval.