Jimmy Page: Celebration Day zachytil vášeň, kterou v sobě máme

Londýn - V Londýně má dnes premiéru zřejmě nejočekávanější hudební film roku - záznam koncertu Led Zeppelin z roku 2007. Snímek o koncertě, na kterém se kapela poprvé (a zřejmě i naposledy) od rozpadu v roce 1980 pořádně sešla, se bude promítat také v českých kinech.

Led Zeppelin se rozpadli v roce 1980 po smrti bubeníka Johna Bohnama. Na pódiu se zpěvák Robert Plant, kytarista Jimmy Page, klávesista a baskytarista John Paul Jones sešli vyjma několika krátkých vystoupení až v roce 2007 u příležitosti charitativního koncertu. Za bubny Bohnama nahradil jeho syn Jason.

Film o koncertu se v kinech bude promítat pod názvem Celebration Day. Zazní v něm hity jako Stairway to Heaven, Black Dog nebo Rock'n'Roll. „Myslím, že jsme odvedli docela dobrou práci. A lidé budou mít šanci vidět komunikaci mezi námi na jevišti a vášeň, kterou v sobě stále máme. Myslím, že je to ve filmu velmi dobře zachycené,“ podotkl ke snímku v režii Dicka Carrutherse Jimmy Page.

O lístky na koncert před pěti lety mělo zájem na dvacet milionů fanoušků, v prodeji ale bylo jen 18 tisíc vstupenek. To jen potvrzuje význam Led Zeppelin ve světě populární hudby. „Nechtěli jsme změnit pop music,“ říká Robert Plant. „Jen jsem se zapojili do proudu jako všichni ostatní. Prostě jsme si to užívali. A víte moc dobře, že si nikdo nepředstavoval, že velké časy rokenrolu budou trvat dál a dál.“

Na rozdíl od Led Zeppelin, kteří na otázku, zda se ještě někdy sejdou na pódiu, krčí rameny. Na jejich koncert mohou ale fanoušci zajít aspoň do kina. Záznam Celebration Day se bude od příštího týdne promítat po celém světě, v Česku v rámci projektu Rock v kinech, do něhož se zapojilo 24 českých biografů. Kromě Led Zeppelin je v nabídce také záznam koncertu skupiny The Doors z roku 1968 Live at the Bowl a záznam budapešťského koncertu skupiny Queen z roku 1986. Celebration Day vyjde v listopadu také na DVD.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)