Jihlava začíná pojedenácté myslet filmem

Jihlava - Slavnostním večerem v režii divadla Vosto5 spojeným s uvedením filmu "Miloš Zeman - nekrolog politika a oslava Vysočiny" začne dnes 11. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmu Jihlava. Letos je připraven dosud největší výběr filmů, na programu je 170 snímků všech metráží. Zvláštní dárek svým uživatelům pak během festivalu přináší i portál pro dokumentární a experimentální film on-line Doc-Air, kde budou zdarma k prohlédnutí vybrané snímky ze soutěžních sekcí a z retrospektivních přehlídek Chrise Markera a Haruna Farockého.

Festival s mottem „myslet filmem“ není jen možností představit dokumentární tvorbu veřejnosti, ale také šancí pro profesionály seznámit se s tvorbou svých kolegů a usnadnit distribuci filmů do kin a televizí.
Soutěžní snímky se letos utkají ve třech sekcích. V sekci Česká radost, kde ocenění bude výsledkem veřejné diskuse nezávislé poroty, se objeví například dokument Papírový atentát režiséra Radima Procházky, který se vrací k takzvanému sarajevskému atentátu na předsedu ODS Václava Klause v roce 1997, experimentální Druhá liga Martina Ježka, nový sestřih filmu Marcela režisérky Heleny Třeštíkové, film „o domestikaci zvířat i lidí“ Miloslava Nováka Mír s tuleni a další.

Zahraniční sekce nazvané Dobré dílo se zúčastní 20 snímků z celého světa. Nejlepší dílo bude stejně jako vloni vybírat jeden muž, experimentální filmař a rodák z Brna Woody Vašulka.

Třetí soutěžní sekce Mezi moři má za cíl ukázat různorodost kinematografických přístupů a témat a letos ji organizátoři rozšířili o oblast východní Evropy - doposud mapovala pouze středoevropské snímky. „Jihlava je místem, kde západní filmaři objevují filmy z východu a kde se spousta režisérů a producentů z východní Evropy setkává se západními distributory,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka.

Festival potrvá do neděle 28. října, zakončí ho česká předpremiéra nového filmu amerického nezávislého režiséra Michaela Moora Sicko. Organizátoři po předešlých zkušenostech rozšířili kapacitu festivalu o dva promítací sály.

Mezi letošními hosty se objeví například Erika Hníková nebo nositel nominace na Oscara za film Radio Bikini Robert Stone. Zájemci se po projekcích mohou zúčastnit diskusí s přítomnými tvůrci, připraveny jsou i velké panelové diskuse, koncerty a výstavy.