Ještě letní festivaly a konec. David Koller opouští Lucii

Kapela Lucie oznámila na sociálních sítích, že jeden z jejích členů se rozhodl odejít. David Koller chce více času věnovat své rodině a jiným projektům. S Lucií ale odehraje všechny nasmlouvané koncerty do konce léta, poté hodlá kapela pokračovat bez něho.

„Rozcházíme se v dobrém,“ zdůrazňuje Lucie v oznámení, „dohodli jsme se, že společně odehrajeme všechny nasmlouvané koncerty do konce letních prázdnin. David by se rád věnoval především svojí kapele a rodině. Lucie jede dál, připravuje nové album a oslavy čtyřicátých narozenin.“ V neměnné sestavě fanoušci kapelu uslyší ještě na letním festivalu Hrady CZ, kde zahraje vůbec poprvé.

„Sedět zadkem na tolika židlích mě začalo vyčerpávat. Chtěl bych dělat hudbu pořád rád a naplno, nechci tolik sprintovat a dělat kompromisy, ze kterých potom nemám dobrý pocit,“ okomentoval Koller svůj odchod v časopise Headliner. Kromě sólové dráhy se vrátil k začátkům s formací Jasná páka, která nedávno bilancovala čtyřicet let existence.

Společně s Davidem Kollerem z Lucie odchází i jeho syn a bubeník Adam Koller, podle vyjádření Davida pro Headliner na základě vlastního rozhodnutí.

Odchody a návraty

Lucii založili v roce 1986 kytaristé Robert Kodym a P.B.CH. Později se k nim ze současné sestavy připojil klávesista a skladatel Michal Dvořák a poté i Koller. O svého člena nepřichází jedna z nejpopulárnějších porevolučních kapel poprvé.

První otřesy kapelu rozložily po nástupu slávy na začátku devadesátých let, comeback pak přišel v roce 1994 oceňovaným albem Černý kočky mokrý žáby. Ovšem nahraným bez baskytaristy P.B.CH., který zkoušel sólovou cestu a jednou nohou působil také ve skupině Wanastowi Vjecy. Basové kytary se místo něj chopil Marek Minárik.

Milénium už překonala Lucie opět v nejznámější čtveřici. Počátkem roku 2003 však musel z rozhodnutí spoluhráčů kapelu opustit klávesista Michal Dvořák. Nahradil ho Tomáš Vartecký. „Obávám se, že to znamená konec skupiny Lucie,“ řekl tehdy Dvořák. Po jeho odchodu skupina vydala ještě záznam koncertu se symfonickým orchestrem nazvaný Lucie v opeře a uspořádala turné s hostujícími hudebníky.

Zpěvák David Koller odchází ze skupiny Lucie (zdroj: ČT24)

„Nesnesitelný“ Koller už jednou odešel

A definitivní konec to neznamenalo, ani když se o dva roky později se svými spoluhráči rozloučil Koller. Z osobních a hudebních důvodů, jak tehdy vysvětloval. „Jsem nesnesitelný, nadmíru ješitný, neposlouchám, navenek se chovám jinak než uvnitř, mám jiné názory, mám rád jinou hudbu a to vše jsem se dozvěděl minulý týden,“ odráželo jeho tehdejší vyjádření napjaté vztahy.

Na jednom pódiu se Koller, Kodym, P.B.CH. a Dvořák sešli v roce 2011 při přebírání cen Anděl, které Lucii vyhlásily mimo jiné skupinou dvacetiletí. „Když jsme stáli na pódiu s tou slavnou skupinou Lucie, měl jsem najednou pocit, že máme zrovna po turné a zítra jdeme točit desku. Vrátil se pocit pospolitosti, to bylo zvláštní,“ poznamenal tehdy Robert Kodym.

Svou činnost Lucie oficiálně neukončila, v té době tedy trvala její dlouholetá umělecká pauza. Comeback potvrdilo v roce 2014 koncertní turné.