Hudebník obvinil Lady Gaga, že ukradla oscarovou píseň Shallow

Oscarový duet Shallow Lady Gagy a Bradleyho Coopera z úspěšného filmu Zrodila se hvězda je údajně ukradený. Dosud nepříliš známý hudebník Steve Ronsen tvrdí, že skladba vznikla podle jeho písně z roku 2012, která využívá stejný základ not G, A, B.

Snímek Zrodila se hvězda, ve kterém si režisér Bradley Cooper zahrál po boku Lady Gaga jednu z hlavních rolí, se stal výraznou filmovou událostí minulého roku. Kritiky i diváky oslovil mimo jiné silný soundtrack, kterému dominuje právě působivý duet Shallow.

Píseň vyhrála sošku Oscar, Zlatý glóbus nebo dvě ceny Grammy za nejlepší filmovou píseň a nejlepší popový výkon dua nebo skupiny. Výborně si vedla také v rádiích po celém světě nebo na streamovacích službách.

Nalezeno na SoundCloudu?

Dosud nepříliš známý muzikant Steve Ronsen ale nyní zpěvačku Lady Gaga obvinil z toho, že okopírovala melodii jeho skladby nazvané Almost z roku 2012, která je umístěna na platformě SoundCloud. Vadí mu hlavně to, že Shallow využívá stejný základ not G, A, B. Ronsen má údajně k dispozici srovnání hudebního odborníka, který našel mezi písněmi podobnosti v tempu, melodii i rytmice a oprávněnost jeho stížnosti potvrzuje.

Ronsen ohlásil, že požaduje od zpěvačky a jejího týmu miliony dolarů, přesnou částku ale neoznámil. Pod skladbou Shallow jsou kromě Lady Gaga podepsáni Andrew Wyatt, Anthony Rossomando a Mark Ronson.

Právník, který Lady Gaga zastupuje, ale žádost razantně odmítá. „Pan Ronsen a jeho advokát pouze chtějí vydělat peníze na popularitě úspěšného umělce. Je to ostudné a špatné,“ prohlásil právník Orin Snyder. Podle něj se stejná sekvence not objevila například už v písni Dust in the Wind z roku 1987 od skupiny Kansas.

Již díky své stížnosti Ronsen výrazně zviditelnil sám sebe. Před začátkem kauzy měla jeho píseň na serveru Soundcloud pouze několik stovek poslechů, ale nyní už jich má přes 270 tisíc. Shallow má jen na serveru Youtube přes 658 milionů zobrazení.