Hej lidi, lidi, vo co de? Vrací se Chaozz a ten to rozjede

Chaozz se vrací na pódia (zdroj: ČT24)

Česká hiphopová skupina Chaozz se téměř po šestnácti letech vrátila na koncertní pódia. Vystoupením v Brně zahájila své česko-slovenské turné nazvané podle jedné ze svých skladeb – Ale už. Jejich koncerty ale prý nemají být jen vzpomínkové, mají se vyjadřovat i k současnosti.

Čtveřice během devíti koncertů připomíná všechny své největší hity, kterými na konci devadesátých let zpopularizovala hip hop na tuzemské scéně. Brno si pro první koncert kapela nevybrala náhodou. „Všechno to vlastně začalo před lety tady, na Favale. Do Brna jsme jeli ještě jako dvě kapely a tady jsme se dali dohromady,“ vzpomíná někdejší člen Chaozzu Rusty.

V roce 1996 vznikla jejich první deska … a nastal chaos, největší úspěch měly skladby Policijééé a Planeta opic. Následovala další čtyři alba, poslední – Inventura – v roce 2002, kdy také Chaozz oznámil, že z hiphopové české scény odchází. „Nerozešli jsme se ve zlém, ale že bychom si při tom zpívali, to ne. Teď jsme se znovu sešli, abychom vlastně zjistili, jaký by to bylo,“ říká o návratu rapper Kato, tehdy známý jako Deph.

On sám na začátky s Chaozzem navázal dodnes úspěšným projektem Prago Union. „Filozoficky pro mě nezestárly, ale už to umím udělat řemeslně líp,“ podotýká k tehdejším skladbám. „Pár skřípotů se opravilo, co nešlo, to nehrajeme, protože nechceme, aby to bylo vzpomínkové turné, ale by to bylo něco, co je aktuální i dneska.“

Obnovený Chaozz ve složení Kato, Rusty, Fugaz a Bass po páteční brněnské premiéře koncertoval ještě o den později v Pardubicích.  Turné, na němž rappery doprovází živá kapela, zakončí 31. vystoupení v Praze.

Chaozz chytá Průvan

Ze scény tím ale Chaozz nezmizí. Kapela chystá nový singl. „Bude to trochu rejpanec do současné situace v České i Slovenské republice. Jmenuje se Průvan, chceme tady provětrat ten smrádek a stojaté vody,“ prozradil Fugaz. 

Jestli chystaná novinka bude impulsem i k dalšímu turné, nechává Chaozz zatím otevřené. Stejně jako případné nové album. „Kdybych měl stát za tím, co jsme si říkali, když jsme si před lety dávali pauzu, tak bych to moc neviděl. Ale potom, co vznikla nová písnička, si to představit dokážu. Záleží na klukách, jestli budou aktivní, nebo ne,“ uvedl k otázce společné nahrávky Kato.