Hanzlíka jsem k účasti v dokumentu musel přesvědčovat, říká režisér Polesný

Interview ČT24 – Viktor Polesný (11. 2. 2023) (zdroj: ČT24)

Herec Jaromír Hanzlík oslaví ve čtvrtek pětasedmdesáté narozeniny. Nemá rád publicitu a většinou nedává rozhovory, přesto ho režisér Viktor Polesný přesvědčil k účasti na dokumentu Léta s Jaromírem Hanzlíkem, který je nyní k vidění v iVysílání. Podle režiséra je herec, který na vrcholu kariéry zmizel ze scény, sice uzavřený, ale má velký smysl pro humor.

V osmnácti Hanzlík nastoupil do Divadla na Vinohradech, instituce, jejímž srdcem prý byla rekvizitárna. Podle Polesného, který tam dělal kulisáka, byl už tehdy Hanzlík charismatickým hercem.

„Nevím, čím to bylo, ale byl technicky neobyčejně zdatný herec. Za druhé měl obrovskou intuici, za třetí měl charisma i hereckou inteligenci. Byl najednou typ, jaký tady dlouho předtím nebyl. A nevím, jestli bude,“ říká Polesný.

Podle Polesného provází herce celý život role Hamleta, ačkoliv Hanzlík sám má prý nejvíce rád Cyrana z Bergeracu. Po revoluci však divadlo po třiceti letech opustil. „Není pravda, že se Hanzlík neuměl přeorientovat do starších charakterů. Uměl to. Uměl by to i dál. Přišel by král Lear a přišly by prostě jiné velké role pro starší herce. Já si myslím, že se mu nechtělo, že byl vyčerpaný,“ myslí si Polesný.

Hercova uzavřenost

V dokumentu se otevírá i Hanzlíkův soukromý život. Mluví v něm například jeho syn David či herečka Tereza Brodská, dcera Hanzlíkovy bývalé partnerky Jany Brejchové.

Podle Polesného formoval samotného Hanzlíka režisér Jaroslav Dudek, známý svojí přísností, přesností a systematičností. „Jaromír Hanzlík je vlastně dost uzavřený. On je veselý, má velký smysl pro humor, ale k sobě dovnitř nerad pouští,“ sděluje.

K účasti na dokumentu ho musel režisér přesvědčovat – herec je známý svojí mediální zdrženlivostí a chtěl si vystačit jen s archivními záběry a rozhovory s pamětníky. „To bylo mnoho rozhovorů, než pochopil, že tam být prostě musí, že to bez něj nejde. Lidé jsou zvědaví na Jaromíra Hanzlíka. Navíc on je výborný vypravěč. A pěkně vypadá, tak proč by tam nebyl?“ doplňuje Polesný.