Galerie La Femme hledala inspiraci v divadle

Praha - Milovníci výtvarného umění mají možnost v Galerii La Femme vidět tradiční výstavu tzv. Domácích úkolů. V pořadí již 18. téma, jež galerista Miroslav Lipina pravidelně zadává okruhu „svých“ umělců, se tentokrát inspiruje divadelní a koncertní tématikou. Projekt „Z jeviště“ podpořilo Divadlo v Dlouhé, Černá labuť a také Divadlo Image, když pozvalo výtvarníky na svá představení, aby získali inspiraci.

Přehlídka bude v Galerii La Femme v Bílkově ulici k vidění od 4. dubna do 10. května 2012 a ve stejném čase se také uskuteční druhá část výstavy v prostorech architektonicky zajímavě řešené Restaurace Bílkova 13, která se nachází jen pár metrů od Galerie La Femme.

Domácích úkolů se zúčastnilo již tradičně víc než 60 umělců, například Milan Chabera, Josef Mžyk, Jaroslav Šerých, Ladislav Kuklík, Jiří Šuhájek, Eva Mansfeldová, Jiří Šorm, Vladimír Brunton, Adolf Born, Boris Jirků, Tomáš Hřivnáč, Michael Rittstein, Jan Šafránek, Daniel Krejbich, Miroslav Jiránek, Eva Šebíková, Richard Kočí, Josef Blecha, Roman Brichcín, Igor Piačka, Milan Hencl, Tylek, Petra Šnokhausová, Josef Velčovský, Jaromír Másler, Richard Augustin, Barbora Olmrová.

B. Eliáš / Skrytý talent
Zdroj: ČT24/Galerie La Femme

Inspirace při uchopení tématu přicházela někdy rychle, jindy se pomalu tříbila. Například Eva Mansfeldová vytvořila svůj obraz  díky představení v Divadle Image. Barevnost tohoto divadla inspirovala mimo jiné i Jiřího Šorma k vytvoření obrazu Pohledy. Někteří výtvarníci nestačili do divadla pro inspiraci dojít, nápad přišel téměř okamžitě - Marián Komáček vyšel z Galerie La Femme, kde se právě dozvěděl zadání domácího úkolu, a na ulici viděl obrázek Spejbla a Hurvínka, napadlo ho, že by mohl použít toto téma, a namaloval dvě známé postavičky. Když přinesl obraz do galerie, říkal, že zapomněl na to, že Galerie La Femme, jak už název napovídá, je zaměřena na ženy, ale na jeho obraze žádná není. Proto obraz nazval Máničko, kde jsi?  

Přehlídka 18. domácího úkolu - Z jeviště bude také instalována v Černé labuti (v ulici Na Poříčí 25, Praha 2) od 23. 4. do 25. 5. 2012.

Eva Mansfeldová / Divadlo
Zdroj: ČT24/Galerie La Femme

Galerie La Femme zadává domácí úkoly již od roku 2003. Prvním takovým bylo téma Pocta jedné fotografii. Námět vznikl podle fotografie Jana Lipiny z roku 1977, na které žena hledí z temné místnosti ven z okna a přes své rameno upírá pohled do světlé zahrady. Tento Pohled na západ, jak byla fotografie později nazvána, se stal inspirací pro mnohé výtvarníky, kteří se projektu zúčastnili - například Josef Mžyk namaloval obraz Interiér, Michael Rittstein obraz Třpyt nebo Jan Souček dílo Příroda u okna. 
Dalším námětem pro zadání úkolu byl slavný obraz Edouarda Maneta Snídaně v trávě. Výtvarníky provokoval k nejrůznějším variacím a asociacím a byla tak vytvořena mnohdy vtipná díla jako například Snídaně starých pánů od Aloise Mikulky nebo Snídaně v marihuaně Jiřího Šorma. 
Navazovaly i další domácí úkoly, jejichž zadání znělo Malá pocta velké Edith, Venuše, Žena a automobil, Mona Lisa, Žena, víno, zpěv, Vyhnání z ráje, S vodou mě baví svět, Autoportrét, Avignonské slečny, Žena v zajetí techniky, Srdeční záležitost, Žena v pohybu, Žena a zvíře, Cherchez La Femme a Žena a architektura.