Filmová upoutávka týdne: Jamie Foxx doufá ve spravedlnost jako odsouzenec na smrt

Justiční boj u případu odsouzence s trestem smrti rozehrává americký režisér Destin Cretton ve filmu Just Mercy (Jen spravedlnost), který se zakládá na biografické knize. Do hlavních rolí obsadil oscarového Jamieho Foxxe spolu s Michaelem B. Jordanem a Brie Larsonovou, s níž spolupracoval i na svých předešlých snímcích. Jako první mohou Just Mercy vidět diváci na filmovém festivalu v Torontu, do Česka se chystá v lednu.

Bryan Stevenson dokončil práva na Harvardu a mohl si vybírat z nejrůznějších lukrativních pracovních možností. On ale zamířil do Alabamy, aby hájil ty, kteří zřejmě byli mylně odsouzeni nebo kteří neměli u soudu řádné zastoupení.

Jedním z jeho nejtěžších případů se stává Walter McMillian, který byl v roce 1987 odsouzen za medializovanou vraždu osmnáctileté dívky. Přitom převažovaly důkazy o jeho nevině a jediné svědectví, které proti němu mířilo, pocházelo od zločince, který měl důvod lhát.

Film vznikl na základě knihy od skutečného advokáta Bryana Stevensona. Ve filmu ho ztvárnil Michael B. Jordan, jehož herecká kariéra hodně kopíruje dráhu jeho režisérského vrstevníka Ryana Cooglera. Jordan se sice ve filmu objevoval už v poměrně mladém věku a vidět byl i v nízkonákladové sci-fi Kronika, skutečně předvést se ale mohl až v hlavní roli Cooglerovy prvotiny Fruitvale, která sbírala ceny na festivalech v Cannes i na Sundance.

O dva roky později pak spolu do kin přivedli spin-off boxerské série Rocky, který se pod názvem Creed zaměřil na postavu syna Rockyho zesnulého soupeře. Když následně Coogler dostal příležitost u vysokorozpočtového komiksového filmu od Marvelu – Black Panther – role se našla opět i pro Jordana.

Jamie Foxx na festivalu v Torontu k uvedení filmu Just Mercy
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Odsouzence v nadcházejícím filmu Just Mercy pak ztvárnil Jamie Foxx. V jeho filmografii byl zlomový rok 2004 díky dvojici děl Ray a Collateral. Zatímco v případě Collateralu mu role taxikáře, který se stane nedobrovolným řidičem nájemného vraha, jenž musí během noci zlikvidovat několik cílů, vynesla nominaci na Oscara, tak při tom samém udílení si odnesl Oscara za ztvárnění nevidomého muzikanta Raye Charlese.

Později se Foxx objevil i ve snímcích Dreamgirls, Sólista, Nespoutaný Django, ale i v komiksovém Amazing Spider-Man 2

Režisér se brzy zařadí mezi tvůrce „marvelovek“

Režie a scénář Just Mercy jsouo dílem veřejnosti ne tak známého tvůrce Destina Crettona. Uvedl se teprve před sedmi lety filmem I Am Not a Hipster z hudebního prostředí, na který navázal o rok později Dočasným domovem, který se odehrával v zařízení pro teenagery v tísni. Do hlavní role tehdy obsadil Brie Larsonovou, s níž spolupracoval následně i na Skleněném zámku o dospívání v netradiční rodině a která se objevuje i v Just Mercy.

Už za dva roky se věhlas Crettona ale může významně rozšířit. Stal se totiž dalším z režisérů malých dramat, které si studio Marvel vybralo, aby adaptovali některý z jejich komiksů. Podobně jako zmíněný Coogler, který zrežíroval film Black Panther, to je třeba i případ Anny Bodenové a Ryana Flecka, kteří letos uvedli Captain Marvel. V obou případech přitom celosvětové tržby zamířily nad miliardu dolarů. Cretton dohlédne na oživení superhrdiny s čínskými kořeny, který se jmenuje Shang-Chi a který by se v budoucnu mohl postavit i po bok týmu Avengers.

Co ještě stojí za pozornost z budoucích filmů

Do tuzemských kin v říjnu dorazí vítěz festivalu v Cannes, jihokorejské drama Parazit.